EXPLOZIV! Un PARAZIT MORTAL pentru vaci și pentru oameni circulă prin fermele din Europa!

La om, printr-o singură mișcare intestinală pot trece până la 100.000.000 de paraziți Cryptosporidium, doar 10 astfel de microorganisme fiind suficiente pentru ca o altă persoană să se infecteze

Vacile de lapte din Europa găzduiesc un parazit care ar putea fi mortal pentru oameni, se arată într-un studiu recent, publicat în jurnalul medical Microorganisms de către cercetătorii de la Universitatea din Kent.

Parazitul Cryptosporidium a fost găsit la mai multe vaci de lapte decât credeau oamenii de știință inițial, până la 25% dintre vaci răspândind acest mic organism în 57 de ferme din Belgia, Franța și Țările de Jos, informează publicația healthing.ca.

„Această cercetare este de o importanță majoră în ceea ce privește valoarea produsului în industria fermelor de lapte și siguranța vieții umane”, a spus dr. Anastasios Tsaousis într-un comunicat.

Acesta a avertizat că infectările cu acest parazit extreme de periculos sunt la un nivel extreme de ridicat.

„Descoperirile indică faptul că nivelurile de Cryptosporidium sunt atât de ridicate încât ar trebui să constituie o preocupare severă pentru piața europeană și britanică a produselor lactate”, a atras atenția Tsaousis.

Denumit mai frecvent cripto, parazitul Cryptosporidium cauzează boala diareică cunoscută sub numele de criptosporidioza (Cryptosporidiosis). Boala este adesea transferată prin materiile fecale ale oamenilor sau animalelor infectate cu parazitul și a fost principala cauză a focarelor de boli transmise prin apă din apa de agrement din Statele Unite în perioada 2001-2010, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Oamenii de știință spun că parazitul are un înveliș exterior, care îl face dificil de ucis, deoarece este rezistent la substanțele chimice standard de tratare a apei, cum ar fi clorul. Mai mult, studiul de la Universitatea din Kent sugerează că, de fapt, parazitul Cryptosporidium devine mai infecțios sub acțiunea clorului.

Cercetătorii au căutat parazitul atât la vaci, cât și la vițeii acestora și au găsit mai multe tulpini diferite de Cryptosporidium, ceea ce sugerează că acesta nu este de fapt transmis printre vaci, ci se găsește în mediul din jurul lor. Ei au adăugat că inundațiile ar putea fi un factor semnificativ în modul în care parazitul se răspândește. Dacă o fermă se inundă, parazitul ar putea fi măturat în apă și adus într-o altă zonă unde nu a fost găsit anterior, pătrunzând în rezervoarele de apă.

„Descoperirile noastre indică faptul că specia Cryptosporidium este răspândită în fermele de lapte, «C. parvus zoonotic» fiind specia dominantă detectată la viței în toate cele trei țări incluse în acest studiu”, se arată în studiu. „În plus, toate subtipurile de «C. parvum» identificate în acest studiu au fost legate de criptosporidioza la om, evidențiind potențialul bovinelor ca rezervor pentru «C. parvum»”, mai spun cercetătorii de la Universitatea din Kent.

Oamenii de știință au căzut de accord că există un risc semnificativ de deces în rândul copiilor și al celor imunocompromiși dacă contractează Cryptosporidium. Un studiu din 2018, finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates, a constatat că Cryptosporidium a fost a cincea boală diareică la copiii cu vârsta sub cinci ani și a provocat peste 48.000 de decese în întreaga lume.

Cercetătorii au adăugat că ar trebui efectuate studii suplimentare pentru a afla cum are loc răspândirea transfrontalieră și la nivel mondial a parazitului Cryptosporidiumul, care tulpini sunt cele mai răspândite și cum să se abordeze în mod corespunzător răspândirea acestuia.

La oameni, o singură mișcare intestinală poate mișca până la 100.000.000 de paraziți Cryptosporidium, doar 10 suficienți pentru ca o altă persoană să se infecteze, raportează CDC. Paraziții Cryptosporidium se pot răspândi prin înghițirea apei dintr-o piscină, o fântână, un lac sau un râu. În afara apei, parazitul poate trăi pe suprafețe precum blaturile de baie, mânerele ușilor sau mesele de înfășat. Boala nu se poate răspândi prin contactul cu sângele.

Simptomele la oameni includ diaree, crampe stomacale, deshidratare, vărsături, febră și scădere în greutate și, de obicei, durează aproximativ una până la două săptămâni la persoanele sănătoase.

Pentru persoanele care pot să bea apă contaminată, cum ar fi călătorii care beau dintr-un pârâu, CDC recomandă fierberea sau filtrarea apei, deoarece clorul în sine nu va ucide parazitul.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole