Paradoxul românesc: Producție mare, pierderi importante pentru fermierii români

17

grauager

Anul 2013 a fost unul atipic pentru agricultura românească. Chiar dacă producțiile au fost foarte bune, fermierii români se plâng  că prețurile cerealelor au scăzut la jumătate față de anul trecut, așa că  nu vor reuși să-și scoată cheltuielile. Agricultorii consideră că prețurile de 0,50 — 0,60 lei pe kilogramul de grâu și porumb și de un leu/kg la floarea soarelui au fost „o bătaie de joc”, fiind total insuficiente pentru recuperarea investițiilor și reluarea ciclului agricol în toamna acestui an.

Producătorii agricoli au reclamat și faptul că prețurile de achiziție practicate de traderi pentru produsele agricole preluate din România au fost mai mici, comparativ cu cele practicate în cazul produselor provenite din alte țări. Din această cauză PIB-ul României va fi prejudiciat cu peste 2,5 miliarde de euro.

„Fermierii români vor încheia cu pierderi anul financiar 2012 — 2013, principala cauză constituind-o scăderea prețurilor la produsele agricole. (…) În România, din cele nouă milioane tone de porumb care se produc în medie, numai jumătate intră în circuitul economic, restul cantității rămânând în gospodării pentru consumul populației. Ca atare, numai aproximativ patru milioane tone de porumb trebuie luate în calcul pentru stabilirea impozitării, a plus — valorii și a Taxei pe Valoarea Adăugată”, a subliniat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România  (LAPAR).

Potrivit unor analize furnizate de Organizația Europeană a Producătorilor Agricoli COPA — COGECA, prețurile produselor agricole au scăzut în 2013 cu aproximativ 50% față de anul trecut, în timp ce producția europeană nu a crescut cu mai mult de 13%. În anul 2013 au fost cultivate cu grâu la nivel european 23 de milioane hectare, în timp ce în 2012 suprafața cultivată a fost de 22 de milioane hectare. În ceea ce privește producția medie, aceasta a fost de 5,8 tone la hectar în 2013, față de numai 5,4 tone anul trecut.

Analize recente realizate de specialiști arată că prețul grâului pe plan local s-ar putea menține relativ stabil în perioada următoare, dar este posibil ca 2014 să aducă scumpiri de până la 15%, deoarece, din punct de vedere statistic, este puțin probabilă repetarea anului agricol foarte bun, atât în România, cât și la nivel global.Motivul principal pentru scăderea bruscă a prețurilor la produsele agricole a fost legat nu doar de decapitalizarea producătorilor agricoli, dar mai ales de lipsa spațiilor de depozitare. Traderii sunt singurii care dispun de spații de depozitare și ajung astfel să impună prețul de achiziție pe piața din România. După recoltare, grânele au fost cumpărate la prețuri de nimic de o mână de intermediari, care dețin silozuri, și care își permit să le vândă mai târziu pe piața externă, când cotațiile pe piețele internaționale sunt în creștere. Din această cauză, într-un an cu producție record, agricultorii care nu au avut acces la astfel de spații de depozitare, nu au putut să își acopere nici măcar costurile de producție.

„În prezent, prețul grâului este semnificativ mai redus decât în aceeași perioadă a anului trecut, atât datorită condițiilor favorabile producției interne de anul acesta, cât și scăderii semnificative a prețului la nivel internațional. Grâul tranzacționat la Bursa de Mărfuri de la Chicago (CBOT) s-a ieftinit cu peste 22% în ultimul an, iar leul este, la rândul său, cu aproape 5,4% mai puternic față de dolar, decât acum un an. Astfel, pe piața locală, prețul de achiziție de la producători este cu aproape 20% mai mic decât anul trecut și, independent de alți factori, deprecierea prețului ar trebui să se reflecte într-o ieftinire a produselor ce au la bază grâul”, arată Claudiu Cazacu, analist-șef la XTB România.

Pe piețele internaționale, prețul grâului a scăzut cu aproximativ 31,8% în ultimele 17 luni, de la un maximum de 9,37 dolari pe bușel (un bușel = 27 de kilograme), în iulie 2012, până la 6,39 dolari pe 10 decembrie 2013. Față de acum un an, prețul este cu 22,5% mai jos, subliniază analiștii. (Sursa: AGERPRES)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise