25 ianuarie 2022 - 09:38

Paradoxul programului Tomata – ”A fost benefic, chiar dacă nu a existat”

Programul tomata, prin care legumicultorii primeau în anii trecuți un sprijin financiar de maximum 3.000 euro pentru producția de roșii în spații protejate, a avut atât efecte pozitive, cât și negative, spun agricultorii din sector. Pe de-o parte, producția de tomate a fost stimulată, însă legumicultorii spun că prețurile ajunseseră derizorii în unele perioade.

Anul acesta, programul tomata a fost extins, astfel încât să cuprindă mai multe legume, lucru care a dus la diversificarea producției și la un impact pozitiv asupra prețurilor pentru fermieri. Mai mult, legumicultorii spun că și întârzierea aprobării noului program de către Guvern a fost de bun augur.

”Programul tomata a fost benefic anul acesta, chiar dacă nu a existat. De ce? S-a anunțat să se va da pentru cinci legume, iar lumea s-a orientat să pună și vinete sau ardei și nu a mai fost presiunea așa mare pe roșii. Acum s-a cam echilibrat prețul la roșii, ceea ce este un lucru bun. Lucrul rău este că nu știm dacă se vor primi banii anul acesta”, a precizat legumicultorul Mircea Bujor în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Deși aprobarea de către Guvern a noului program de sprijin pentru producția de legume în spații protejate a fost întârziată față de termenul anunțat inițial, fermierii din sector spun că acesta este un lucru bun, deoarece a fost depășită perioada de înscriere a suprafețelor la APIA. Totuși, unii legumicultori ar fi vrut să vadă un program mai axat pe dezvoltare, astfel încât micii fermieri care beneficiază de acest sprijin să fie încurajați să extindă suprafețele cultivate și să devină mai competitivi pe piață.

”Inițial, când a venit programul tomata, a fost pentru a stimula producția în extrasezon. Că totul s-a dus cum s-a dus și să nu toți au produs pentru extrasezon, asta am văzut cu toții. Iată că s-a terminat programul, a venit o altă conducere să-l transforme. Efecte avem, în sensul că legumicultorii și-au diversificat producția, însă eu credeam că programul tomata va fi modificat ca să sprijine producătorul să producă pe tot parcursul anului legume, să le fiscalizeze, iar la sfârșitul anului să beneficieze de o anumită subvenție. Această subvenție, așa cum a fost în programul tomata, din ce cunosc eu, s-a investit în extindere de solarii. Putea fi condiționată suma aceasta de 2.000 euro – îți dau subvenția, iar în decurs de trei ani ajungi la 3.000 mp și nu mai ești un fermier mic, ești un fermier mare, intri la sprijinul cuplat și am terminat cu minimisul. Am crezut că programul acesta va fi ceva altfel, dar deocamdată nu sunt semne”, a explicat fermierul Petrișor Ghenea.

Reamintim că Hotărârea pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021 a fost aprobată în ședința de Guvern de ieri, 16 iunie 2021. Culturile pentru care se acordă ajutor de minimis sunt tomata, ardeiul, castravetele și vânăta.