Agricultorii europeni eligibili pentru plăți directe vor primi începând cu 1 decembrie 2016 o sumă suplimentară de 435 milioane € din rezerva de criză neutilizată.
După cum s-a convenit în cadrul reformei PAC după 2013, o sumă relevantă este dedusă în fiecare an de la plățile directe ale fermierilor, în scopul de a crea o rezervă de criză agricolă anuală. Acesta poate fi mobilizată, în cazul în care bugetul anual nu este suficient pentru a finanța măsuri de sprijinire a pieței, cum ar fi intervenția publică și depozitarea privată, precum și măsuri excepționale în situații de criză. În cazul în care nu este utilizat până la sfârșitul anului, această rezervă se întoarce la agricultori.
Începând cu septembrie 2015, Comisia a furnizat peste 1 miliard € în plus sectorului agricol care se confruntă cu situații deosebit de dificile. Cu toate acestea, s-a decis dfinanțarea fără a se apela la rezerva de criză, astfel încât să nu afecteze plățile directe primite de agricultori. Măsurile suplimentare luate, cum ar fi extinderea măsurilor de piață existente, precum și distribuirea de pachete naționale au fost finanțate din disponibilităților bugetare existente în 2016, în timp ce cel mai recent pachet de solidaritate din iulie 2016 pentru alte sectoare de creștere a animalelor de produse lactate și va fi finanțată din bugetul 2017.
Azi, comisarul Phil Hogan a spus: „2016 a fost un an dificil pentru mulți agricultori și o serie de sectoare de piață. Mă bucur că Comisia a fost în măsură să răspundă cu o serie de măsuri suplimentare – fără a fi nevoie să se apeleze la rezerva de criză agricolă”.
De la introducerea sa în cadrul reformei în 2013, nu a fost folosită rezerva de criză. Deducerea nu se aplică încă în Bulgaria, Croația și România, potrivit comunicatului oficial.
PAC: 435 de milioane de euro în plus, pentru fermieri. Nu și pentru români?
Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.