OTRAVA SAU MEDICAMENT? SECRETELE BRANDUSEI DE TOAMNA

Brânduşa de toamnă este o plantă medicinală care iese în evidență în primul rând prin frumusețe. Florile acesteia au culoarea purpurie și pe cât este de atragătoare, pe atât este de periculoasă. Totuși, folosită corespunzător și în dozele recomandate de medic, aceasta face adevărate minuni. Frumoasa floare purpurie crește pe păşuni, fâneţe umede în zona de deal sau munte și poate fi cultivată şi în grădini,ca plantă medicinală.  Floarea poate atinge înălţimea de 50 cm. Brânduşa de toamnă înfloreşte în luna septembrie, iar fructele se formează în al doilea an.

În ciuda gurilor rele, specialiştii o folosesc în diverse tratamente naturale pentru că are proprietăţi antiinflamatoare şi analgezice. De asemenea,este unul dintre cele mai recomandate leacuri pentru vindecarea reumatismului, artritei şi pentru gută. Planta și extractele sale sunt utilizate încă din Antichitate fiind cunoscută şi folosită intern în tratamentul unor boli din cele mai diverse, de la reumatism, constipaţie, până la tulburările neurologice.Tot brândușa poate ameliora hepatita și ciroza și poate avea potențial în regimurile chimioterapeutice.

S-au înregistrat succese  în combaterea leucemiei prin tratatarea cu brândușa de toamnă, iar planta a fost de asemenea utilizată pentru a trata sindromul Bechet, o boală cronică marcată de ulcere recurente și leucemie. Totuși, nu trebuie prescrisă pentru femeile însărcinate sau pentru pacienții cu afecțiuni renale și trebuie utilizată numai sub supravegherea unui specialist calificat.

În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele şi bulbotuberii. Fructele se recoltează când seminţele au culoare gălbuie şi nu sunt maturate, înainte să să se deschidă.

În compoziția plantei găsim alcaloizi, ulei gras, fitosterol, acid salicilic, acid benzoic, zaharoză, tannin. Principala acţiune a plantei este analgezică şi antiinflamatoare. Terapeutic, produsele pe bază de brânduşă de toamnă  sunt indicate atât pentru uzul intern, cât şi pentru cel extern.

În Marea Britanie, se lucrează la un medicament pe baza de brândușe care are un mare potential de a distruge tumorile canceroase de toate tipurile, fără a afecta ţesutul sănătos.