22 iunie 2021 - 20:28

Oros: Tone de legume si alte produse au fost vandute prin platformele online create de MADR

Platformele online realizate de Ministerul Agriculturii pentru vânzarea produselor agricole au generat pe piaţă un efect în lanţ, zilnic fiind vândute tone de legume şi de alte produse, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în plenul Senatului, scrie agerpres.ro.

„Legat de platformele online realizate de MADR (www.produsmontan.ro, https://rndr.ro/legume/), facem precizarea că s-a dorit ca ele să fie doar modele de bune practici, pentru a identifica cele mai bune modalităţi de preluare a mărfii direct de la producători, precum şi de a oferi sprijin producătorilor în dialogul cu marile lanţuri de retail. Platformele au generat pe piaţă un efect în lanţ. Pe aceste platforme, care există astăzi în toată ţara, se vând zilnic tone de legume şi alte produse, iar imaginea cu legumicultorii care îşi distrug produsele sunt cu siguranţă imaginile din anii trecuţi cu beneficiarii programului Tomata, care îşi distrugeau tomatele”, a afirmat Adrian Oros în cadrul ședinței Senatului.

El a afirmat că grija PSD faţă de legumicultori s-a văzut anul trecut, când a fost comunicat Comisiei Europene un plafon la sprijinul cuplat vegetal de trei ori mai mic decât în anul precedent. „Am fost nevoiţi să corectăm şi această greşeală prostească a dumneavoastră, solicitând Comisiei modificarea plafonului. Legumicultorii ştiu exact ce aţi făcut, ce grijă le-aţi purtat! Nu pot fi toţi păcăliţi, nu pot fi toţi minţiţi”, a spus ministrul Agriculturii senatorilor PSD.

De asemenea, ca răspuns la moțiunea simplă înaintată împotriva sa, Adrian Oros a trecut în revistă o serie de programe iniţiate de guvernarea PSD, care continuă şi în prezent, acestea fiind îmbunătăţite la cererea producătorilor. Astfel, legat de programul Tomata, ministrul a menţionat că în anul 2019 nu au fost prevăzute toate resursele financiare, iar Guvernul PNL a fost nevoit să suplimenteze resursele financiare necesare aplicării acestei scheme cu încă 13 milioane de euro în luna decembrie. De asemenea, el a menţionat că o mare parte din bani nu au ajuns la legumicultorii corecţi, ci la “şmecheri şi clientela de partid”, numai în judeţul Olt fiind deschise 417 dosare penale.

În ceea ce priveşte programul de ajutor de minimis pentru producţia de usturoi, şeful MADR a menţionat că a fost majorată cu 60% alocarea aferentă şi s-a înscris un număr triplu de beneficiari faţă de anul trecut. Ministrul a vorbit și despre proiectul referitor revitalizarea liceelor agricole aflate în subordinea MADR, care l-a caracterizat ca un proiect născut mort, fără nici o viziune. „Soluţia este învăţământul profesional şi tehnic agricol dual în parteneriat cu agenţii economici (fermieri şi unităţi de procesare), astfel încât absolvenţii să capete deprinderi în meseria pe care au ales-o, care să le permită angajarea a doua zi după absolvire, iar diploma să fie acoperită de competenţe reale”, a declarat ministrul Agriculturii, citat de AGERPRESS.

Adrian Oros a fost prezent luni în plenul Senatului la dezbaterea moţiunii simple „Lenea, minciuna şi incompetenţa ministrului Oros”, iniţiată de 72 de parlamentari PSD, ALDE şi afiliaţi grupului social-democrat. Semnatarii au solicitat demisia ministrului Agriculturii, Adrian Oros, „până nu desfiinţează întregul sector agroalimentar din economia României şi până nu transformă fermierii români în săracii Europei”.