26 octombrie 2021 - 06:16

Data de referinta pentru subventia la bovine va fi eliminata!

Data de refetință pentru plata subvențiilor la animale ar putea fi eliminată, a anunțat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-un interviu pentru publicația Gândul. Potrivit acestuia, măsura ar putea fi aplicată odată cu intrarea în vigoare a noului Plan Național Strategic.

Ministrul a subliniat că măsura a fost luată în vedere în urma discuțiilor care au avut loc recent cu reprezentanții tuturor sectoarelor din zona agrozootehnică. 

”Dacă ne referim la animale – şi le-am spus-o în faţă, direct – noi, am dat foarte mulţi bani, datorită acelei date de referinţă. S-au pierdut foarte mulţi bani pe animale inexistente. Încercăm măcar, în noul PNS, să scăpăm de această dată de referinţă multianuală. Corect este să ne referim la numărul de animale deţinut în anul respectiv.

Este foarte greu să-i explici unui crescător cu 100 de animale, dar cumpărate în 2015, că pentru restul de animale nu primeşte subvenţie. Asta în timp ce, spre exemplu, poate vecinul său a avut înregistrate 200 de animale, le-a vândut în decurs de un an, dar primeşte subvenţie încă şapte ani. Nici n-ai cum să-i explici, pentru că el n-are cum să te înţeleagă cum sunt regulamentele europe, ne, care este cutuma în alte ţări. În alte state europene nu se întâmplă lucrurile aşa” a precizat Adrian Oros.