21 aprilie 2021 - 15:26

Oros: crescatorii de animale, nevoiti sa apeleze la rezervele de hrana

Lipsa de precipitații se face resimțită și în partea de Vest a țării. Fermierii susțin că există un risc major pentru culturile de toamnă. Iar în Transilvania, crescătorii de animale sunt nevoiți să apeleze la rezervele de hrană din cauza secetei.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Adrian Oros s-a aflat zilele trecute în zonele afectate de secetă din Transilvania. Acesta s-a întâlnit cu fermierii locali și a remarcat faptul că culturile și pășunile sunt compromise.

„Situația este similară cu ceea ce am întâlnit în restul țării, nu a mai plouat de mult timp, iar culturile și pășunile sunt compromise. În lipsa vegetației, crescătorii de animale sunt nevoiți să apeleze la rezervele de hrană. Îi asigur pe fermieri că, pentru prima dată în zece ani, toţi cei care vor suferi pagube din cauza secetei vor primi despăgubiri! Comitetele pentru situaţii de urgenţă se vor întruni şi vor evalua dimensiunea pagubelor, astfel încât să avem o imagine cât mai obiectivă. Agricultura merge înainte!”, scrie Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Partea de Sud și cea de Est a României sunt cele mai afectate zone de secetă. Secretarul de stat la MADR, Emil Dumitru a fost în vizită în Ialomița, în comunele Cosambesti și Gheorghe Lazar. Acesta a remarcat faptul că fermierii din această regiune au fost afectați de condițiile meteo severe.

„Datorită echipei Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care prioritizează fermierii, am reușit sa pompăm apa pe canale care au fost secate din 1998, astfel încât sa putem diminua din pagubele făcute de seceta până acum”, scrie Emil-Florian Dumitru pe pagina sa de Facebook.