Organizațiile pentru protecția animalelor cer României să nu mai exporte animale vii în Gaza

51

taursssOrganizațiile pentru protecţia animalelor Compassion în World Farming şi Animals Australia, în colaborare cu VIER PFOTEN, au dat  publicităţii înregistrări video şocante, care dezvăluie modul brutal în care sunt sacrificate vitele din România în abatoarele şi pe străzile din Gaza, Orientul Mijlociu. 

În ciuda faptului că filmările au fost vizionate de către Comisă Europeană, forul executiv al UE accepta în continuare ca animalele exportate din spaţiul UE să fie sacrificate în aceste condiţii oribile.

1700 de vite au fost exportate din România în Fâşia Gaza în perioada septembrie — octombrie 2013. Înregistrările video arată un taur din România sacrificat într-un abator local, în cel mai chinuitor mod cu putinţă.

Imaginile video mai arăta cum vitele importate din Australia sunt scoase cu brutalitate din camioane pentru a fi  „vânate” şi ucise de localnici pe străzile din Gaza. Animalele sunt manevrate dur, fără niciun fel de milă, înainte să fie omorâte direct pe stradă.

Scenele barbare din Gaza se număra printre cele mai violente dezvăluiri documentate vreodată de organizaţia Compassion în World Farming. Cazurile de suferinţă extremă cauzată animalelor de ferma nu sunt însă izolate. Între 2010 şi 2013, România a exportat 175.000 de vite şi aproape 3 milioane de oi în mai multe ţări din Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Animalele de fermă din România sunt transportate vii în Israel, Iordania, Liban şi Libia. Investigaţiile recente arată faptul că animalele sunt supuse unui tratament violent în aceste ţări.

Peter Stevenson, reprezentant al organizaţiei Compassion în World Farming, a afirmat într-un comunicat de presă transmis AGERPRES  că: Autorităţile din România refuza să îşi asume responsabilitatea pentru bunăstarea animalelor crescute în ţara lor. Sacrificarea prin aceste metode incredibil de brutale şi chinuitoare pentru animalele din România continua. Cerem României să pună capăt acestui comerţ inuman şi să se asigure, în acelaşi timp, ca toate animalele exportate să aibă parte de un tratament conform standardelor internaţionale de bunăstare. Animalele din România merită să fie tratate cu aceeaşi compasiune şi respect ca în spaţiul UE. Nici un animal nu ar trebui să fie chinuit pe străzi în cel mai vulnerabil moment al vieţii sale.

Spre deosebire de Australia, ţară care obliga exportatorii de animale vii să se asigure că la locul sacrificării sunt respectate anumite standarde de protecţie a animalelor, România nu impune prin lege vreo astfel de cerinţa. VIER PFOTEN solicita Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) să întocmească un set de condiţii minime de sacrificare a animalelor exportate din România şi să monitorizeze respectarea acestora.

Videoclipul propus poate fi văzut aici:

 

Citește și

Cmentariile sunt închise