Organizațiile de mediu se unesc împotriva amenințărilor Comisiei Europene la aresa unor legi vitale

11
SONY DSC
SONY DSC

Astăzi, 12 mai, peste 90 de ONG-uri de mediu din toată Europa lansează o acțiune comună, online, pentru a salva Natura Europei de obiectivele președintelui Comisiei Europene.

Acțiunea care se desfășoară online se numește Alertă pentru Natură (Nature Alert) și le va permite cetățenilor din cele 28 de state mebre ale UE să participe la consultările publice ale Comisiei Europene, iar în acest fel să salveze legile care protejează natura în Europa.

Coalițiile internaționale care au organizat și promovează această acțiune sunt BirdLife (din care face parte și Societatea Ornitologică Română), the European Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe si WWF.

Acțiunea online marchează începutul unei campanii pan-europene de a opri orice amenințare la adresa eforturilor actuale de a proteja mediul, dar și pentru a obține o implementare mult mai bună a legislației actuale. Mai mult de 90 de organizații de mediu își mobilizează membrii, susținătorii și publicul larg pentru a îi transmite Comisiei Europene că își doresc ca legislația de mediu să fie menținută, implementată mai bine și întărită.

Legile care protejează natura europeană (Directivele Habitate și Păsări) sunt recunoscute drept unele din cele mai puternice din lume când este vorba despre protejarea animalelor, a plantelor si habitatelor în fata dispariiei lor. Gratie acestor legi, Europa are acum cea mai mare retea de arii naturale protejate, Natura 2000, care acoperă 20% din teritoriul UE și 4% din siturile marine.

Comisia Europeană a decis să facă o evaluae profundă a ambelor legi pentru a determina dacă sunt eficiente în protejatrea naturii. Acest poces de evaluare are loc într-un context extrem de ostil conservării naturii, ilustrat de retorică președintelui Juncker, care cere legi mai prietenoase cu mediul de afaceri și educerea ‘birocrației verzi’.

Acțiunea online a ONG-urilor le permite cetățenilor UE să ia parte la procesul de consultare publică, până pe data de 24 iulie și este singură oportunitate pe care publicul o are pentru a-și exprima punctul de vedere de-a lungul acestei evaluări tehnice.

 

Jeremy Wates, Secretar General la European Environmental Bureau: ‘Noua fixație a Comisiei Europene, legată de legi și de așa-numita birocrație nu ține cont de soluțiile eficiente pentru speciile și habitatele periclitate. În loc să amenințe cu anularea acestor legi, Comisia Europeană și statele membre ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a le implementa și pentru a se asigura că ne livrează beneficiile enorme pe care le pot aduce naturii, nouă ca persoane și economiei UE’.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise