2 decembrie 2021 - 21:46

Optiunea unor legumicultori le-a adus mii de euro de Craciun

Toți legumicultorii din județul Iasi care s-au înscris în programul Tomate, ciclul II, au primit banii. La începutul acestei săptămâni s-au făcut ultimele plăti către beneficiarii fondurilor de la bugetul de stat.

Reamintim ca pentru ciclul II de producție direcțiile pentru agricultură județene și cea a Municipiului București au estimat un număr de 6.538 beneficiari.

Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate încurajează fermierii să cultive tomate în perioadele de extrasezon, contribuind astfel la asigurarea necesarul de consum intern de tomate proaspete din producția autohtonă.

Demarat în anul 2017, de către fosta guvernare, programul „Tomate” acordă un ajutor de câte 3.000 de euro/an fermierilor care cultivă roșiiîn spații protejate pe cel puțin 1.000 mp.

Pentru a fi eligibili, fermierii trebuie să obțină o producție de cel puțin 2kg roșii pe metru pătrat și să vândă minimum 2 tone de roșii pe an, cu documente doveditoare.

Anul acesta, interesul a fost mai mare pentru acest ajutor financiar, față de anii precedenți., motiv pentru care programul de guvernare al Cabinetului PNL prevede modificarea Programului de creștere a tomatelor în spații protejate. Astfel, în locul ajutorului de 3.000 euro acordat în prezent, se va subvenționa 10% din valoarea facturii tuturor legumelor livrate spre comercializare.