ONU, avertisment sumbru privind foametea: „Dacă voi credeți că acum e iadul pe pământ, pregătiți-vă!”

Liderii europeni au primit dinspre ONU un avertisment sumbru în privința crizei alimentare care este pe cale să lovească lumea: plătiți mai mult acum pentru a stăvili foametea globală sau vă veți confrunta cu o criză a migrației mai târziu, este mesajul transmis de David Beasley, director executiv al Programului Alimentar Mondial (World Food Programme – WFP), informează Politico.

Potrivit lui Beasley, războiul din Ucraina a trimis o undă de șoc pe piețele alimentare internaționale, agravând problema foametei prin peturbarea ofertei și inflația prețurilor. În acest context, regiunile cele mai sărace și mai înfometate ale planetei riscă să se scufunde într-un haos politic și să genereze o criză a migrației fără precedent.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Politico, șeful WFP a cerut Europei trebuie să doneze urgent mai multe fonduri, pentru a evita, mai târziu, consecințe greu de suportat.

„Ne lipsesc miliarde. Un eșec în a oferi câteva miliarde de dolari suplimentare în acest an înseamnă că veți vedea foamete, destabilizare și migrație în masă”, a avertizat Beasley.

Cum Rusia și Ucraina se numără printre cei mai mari producători și exportatori de grâu ai planetei, turbulențele asociate războiului dintre cele două țări au un impact direct asupra statelor din Orientul Mijlociu și Africa, care vor confrunta cu foametea, a explicat directorul executive al WFP, subliniind că jumătate din importurile de grâu ale Africii provin din Ucraina și Rusia.

În opinia lui Beasley, punctul culminant al turbulențelor create de războiul ruso-ucrainean pe piața agroalimentară internațională va fi atins în toamnă.

„Dacă voi credeți că acum e iadul pe pământ, pregătiți-vă! Dacă neglijăm nordul Africii, nordul Africii va veni în Europa. Dacă neglijăm Orientul Mijlociu, Orientul Mijlociu va veni în Europa”, a avertizat David Beasley.

Potrivit șefului WFA, condițiile economice cu care se confruntă aceste zone ale lumii sunt mai grele decât cele din perioada premergătoare Primăverii Arabe, iar presiunea nu va fi resimțită numai de populațiile țărilor din Orientul Mijlociu și Africa.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole