Omida fructelor. De ce să ne protejăm culturile de aceasta

Omida fructelor

Faimoasa insectă – helicoverpa armigera, cunoscută sub numele de omida fructelor, și-a făcut deja apariția în culturile de ardei, fasole, mazăre, vânătă sau tomate. Însă, invazia acestora nu este un lucru îmbucurător pentru gospodari deoarece apariția lor este primul indicator care arată probabilitatea de pierire a culturilor.  

Conform specialiștilor, omizile, dar și larvele moliei se hrănesc cu frunzele legumelor, în special când sunt în plin de dezvoltare. Acestea atacă preponderent și fructele unde ulterior se pot infecta cu alți agenți patogeni. 

În prima fază, larvele rod epiderma frunzei, după care, în momentul în care ajung la maturitate atacă și fructele. Mai exact, pătrund în interiorul acestora și consumă pulpa, lăsându-și excrementele în fruct.

Odată ce larvele au pătruns în fruct devin foarte greu de combătut pentru că insecticidele acționează asupra lor doar atunci când trec de la un fruct la altul. În plus, probabilitatea ca substanță activă să ajungă la nivelul semințelor este extrem de mică.

După ce larva consumă semințele din fruct, iese și împupează în sol. Cu toate acestea, uneori împuparea se poate întâmpla chiar și în fruct. Odată ce fructele sunt atacate, acestea își pierd valoarea comercială, devin lipsite de consistență și putrezesc foarte ușor. 

Perioada favorabilă pentru omizile fructelor este iunie – septembrie, mai – octombrie atunci când temperaturile sunt ridicate. Acestea își pot face apariția în culturile situate în câmp, dar și în sere, solarii protejate și iernează ca nimfă în sol, la o adâncime de 7-25 cm. 

Recomandări

Pentru a proteja culturile de omizi, specialiștii recomandă tratamentele cu insecticide specifice imediat după perioada de eclozare a acestora, deoarece mobilitatea lor este foarte redusă, iar hrănirea este cu adevărat dificilă, necesitând un efort destul de mare. De exemplu, la culturile de tomate tratamentele de combatere trebuie să înceapă când 50% din florile de la primul etaj au înflorit. 

Totodată, specialiștii spun că arătura de toamnă ori săpatul adânc cauzează distrugerea pupelor care hibernează. Inclusiv semănatul și plantatul timpuriu, deoarece apare viermele verde la roșii, iar plantele devin mai viguroase fac față mai bine unui eventual atac. Iar pentru a te asigura mai bine că acestea nu își vor face apariția în culturile tale, poți apela la plasele de umbrire laterale, acestea împiedică pătrunderea moliilor adulte în sere și în solarii și pot reduce atacurile de omizi.

 

Picture of Liliana Postica
Liliana Postica

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.