Olt: Recoltarea culturilor de vară se apropie de final

15

combinavaras

În judeţul Olt, recoltarea culturilor de vară se apropie de final. La grâu, producţia medie este de aproape 2700 kg/ha, la orz 2600 kg/ha, iar la rapiță doar de 1000 kg/ha.

“Grâul a fost recoltat pe aproximativ 70% din suprafaţa cultivată şi producţia medie a mai crescut puţin. Va mai creşte şi în continuare şi, din estimările noastre, va ajunge la final la 2.600 -2.700 kilograme pe hectar. Este o producţie destul de mică, din cauză că în lunile de primăvara a fost secetă. Acum este importantă şi calitatea grâului, pentru că şi ploile din ultima vreme îl afectează, reducând glutenul”, a declarat inginerul Olga Florica, din cadrul Direcţiei Agricole Judeţene Olt.

Potrivit acesteia, suprafaţa cultivată cu grâu de pe care s-a făcut recoltarea este de aproape 100.000 hectare şi, deşi unii fermieri au recoltat 3.500 sau 4.000 kilograme pe hectar, alţii au înregistrat producţii mai mici de 2.000 kilograme pe hectar.

Preţul graului este deocamdată 0,62 lei/kg, mai mic decât anul trecut.

Şi campania de recoltare a orzului se apropie de final. Fermierii olteni au cultivat cu orz aproximativ 15.000 hectare, iar producţia medie obţinută de aceştia este de 2.600 kilograme pe hectar, mai mică decât cea obţinută anul trecut.

Aceasta a menţionat că sunt şi culturi pentru care ploile au avut efecte benefice, respectiv cele de porumb şi floarea-soarelui, care se prezintă bine.Culturile de rapiță au fost cele mai afectate de condiţiile meteo din acest an, respectiv de seceta din primăvară şi de ploile din ultima lună, o parte din culturi înflorind din nou. “La rapiță, producţia este de aproape 1.000 kilograme pe hectar, adică foarte mică, mai mică decât anul trecut şi sunt probleme şi cu recoltarea ei pentru că ploile din ultima vreme au dus la înflorirea plantelor”, a spus Olga Florica.

În judeţul Olt sunt înfiinţate culturi de grâu pe o suprafaţă de peste 140.000 de hectare, culturi de porumb pe circa 120.000 de hectare şi de floarea-soarelui pe 60.000 de hectare. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise