Olt: Prunele uscate de Leleasca, primul produs tradițional ce va fi reatestat în județ

30

prunehflf

Prunele uscate de Leleasca vor fi primul produs tradițional din județul Olt, producătorul acestora depunând documentația pentru reatestare, conform noilor modificări legislative.

Inginerul Florica Bodescu din cadrul Direcției Agricole Județene Olt a declarat că în județul Olt sunt 11 produse tradiționale atestate în anii anteriori, dar anul acesta este necesară reatestarea acestora și, până în prezent, demersuri în acest sens au fost făcute numai pentru prunele uscate de Leleasca.

Producătorul acestora deține o livadă de 2,5 hectare de pruni și colectează produsele de la alți doi fermieri, iar pentru obținerea prunelor uscate folosește metode tradiționale — cuptoare din cărămidă și pământ, încălzite cu lemne și fără adaos de aditivi, zahăr sau conservanți.

Aceasta a menționat că în zona de nord a județului Olt și în special în comuna Leleasca sunt mai mulți producători de prune uscate, zona având tradiție în obținerea acestora, în condițiile în care, până în anul 1990, majoritatea prunelor uscate obținute în localitate ajungeau pe piețele externe.

În prezent prunele uscate din Leleasca ajung numai pe piața internă deoarece pentru export este nevoie de asocierea producătorilor și condițiile pentru a avea acces pe piețele europene sunt dificile.

În județ mai sunt alte zece produse tradiționale pentru care nu au fost depuse deocamdată documente în vederea atestării, cel mai cunoscut fiind pâinea în țest, produs obținut de o familie din comuna Scărișoara, care este prezentă la majoritatea târgurilor de profil. Se mai produc și au atestat de produs tradițional valabil până în toamna acestui an compoturi, gemuri, dulcețuri, murături și zacuscă din comuna Giuvărăști. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise