Olt: Culturile de toamnă promit o recoltă bună în 2014

araturi

Anul 2014 va fi pentru agricultori unul mai bun decât cel care se încheie, consideră șeful Direcției Agricole Județene (DAJ) Olt, Ion Anuța, care a menționat că estimarea sa este bazată pe modul în care se prezintă acum culturile înființate în această toamnă.

Anuța a declarat joi că 2013 a fost un an în care fermierii au fost mulțumiți de producțiile obținute, dar nu și de prețuri, dar și perspectiva pentru 2014 este bună. „Anul agricol 2013 a fost unul — să zicem — bun, cu producții medii bune, în care agricultorii, marii fermieri, au fost mulțumiți de producțiile obținute și mai puțin mulțumiți de prețuri. Perspectiva pentru 2014 este bună, este posibil să fie un an agricol mai bun decât acesta care se încheie dacă avem în vedere cum se prezintă acum culturile înființate în această toamnă”, a spus directorul DAJ Olt.

„Pentru 2014 avem în județul Olt suprafețe cultivate cu 10% mai mult decât media anului trecut în aceeași perioadă, culturile fiind în stare bună de vegetație. Am avut o toamnă excelentă pentru agricultură, din punct de vedere al precipitațiilor, terenul s-a lucrat bine, la timp, lucrările sunt de calitate, iar culturile arată bine. Suprafața cultivată cu grâu este mai mare decât anul trecut, ajungând acum la peste 138.000 de hectare. A scăzut suprafața cu rapiță, de la 14.000 hectare anul trecut, la 8.600 hectare acum”, a spus Ion Anuța.El a menționat că fermierii au ales să înființeze culturi mai întinse de grâu decât în anul precedent și au restrâns suprafețele cultivate cu rapiță, deoarece la rapiță în 2013 au fost mici atât producțiile cât și prețurile.

Șeful DAJ Olt a menționat că în iarnă culturile agricole ar putea fi influențate negativ numai în condițiile în care s-ar înregistra temperaturi mai scăzute de—20 de grade Celsius și nu ar exista strat de zăpadă.

Fermierii din județul Olt au obținut în 2013 la porumb și floarea soarelui producții medii la hectar aproape duble față de 2012, iar la grâu cu 200 de kilograme mai mari. ( Sursa: AGERPRES )

Citește și

Comentariile sunt închise