Olandezii se răzgândesc: Nu au fost importate din România carcase de bovine, fără analize pentru boala vacii nebune

16

carnemiel

Autoritatea Național Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că a solicitat autorităţilor veterinare din Olanda şi Comisiei Europene clarificarea situaţiei privind implicarea României într-o notificare europeană, referitoare la neefectuarea de teste BSE la carcase de bovine, cu origine România, sacrificate în Olanda.

Din răspunsul olandezilor reiese că în titlul notificării a existat o eroare în exprimare, ceea ce a dus la această neînţelegere.

Ideea corectă, care trebuia să reiasă din titlul notificării era că bovinele, care proveneau din România, au fost sacrificate în Olanda, iar carcasele au fost exportate din Olanda în Germania, fără efectuarea de teste BSE de către olandezi.

În consecinţă, Comisia Europeană a considerat că ţara noastră nu are implicare în această alertă şi a informat că România a fost exclusă din respectiva notificare.

BSE = Bovine Spongiform Encephalopathy / Encefalopatia Spongiformă Bovină (ESB).

Această boală nu a evoluat şi nu a fost diagnosticată niciodată în România.

Encefalopatia spongiformă bovină, specifică doar bovinelor adulte, este o afecţiune a creierului care devine spongios ca un burete, sistemul nervos central se descompune. Nu există tratament. Boala este produsă de către agenţi neconvenţionali transmisibili, numiţi PRIONI.

In conformitate cu prevederile Regulamentului 999/2001, toate statele membre sunt obligate să testeze prin examene de laborator anumite categorii de bovine, sacrificate pentru consum uman, pe probe de creier recoltate de la acestea.

Citește și

Cmentariile sunt închise