OIPA estimează producţii vegetale mai mari cu până la 60% în 2013

30

SONY DSCProducţia de grâu din acest an a înregistrat o creştere cu 32% faţă de anul trecut, orzul un plus de 40%, iar la rapiţă se consemnează o creştere cu 60 de procente, potrivit estimărilor Organizaţiei Interprofesionale “Cereale şi Produse Derivate”(OIPA), prezentate de AGERPRES.

Din cantitatea totală de grâu de circa 7 milioane de tone, în jur de 2,5 milioane este de o calitate foarte bună pentru panificaţie, potrivit estimărilor OIPA, două milioane de tone se apropie de optim, iar diferenţa este reprezentată de grâul furajer. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, România a obţinut anul trecut o producţie totală de 4,93 milioane de tone de grâu, triticale (n.r. – plante asemănătoare cu grâul) şi secară, iar numai grâul a reprezentat 4,78 milioane de tone.

În ceea ce priveşte producţiile de porumb şi de floarea soarelui, OIPA prognozează un plus de 30-40 de procente pentru acest an, comparativ cu anul 2012, însă datele definitive se vor cunoaşte numai la finalul recoltării.

Potrivit datelor semidefinitive publicate în iulie de Institutul Naţional de Statistică (INS), producţia ramurii agricole a scăzut, anul trecut, cu 21,9% comparativ cu anul precedent, în condiţiile în care producţia vegetală s-a redus cu 30,6%, producţia animală cu 0,6%, iar producţia de servicii agricole cu 4,8%.

Valoarea producţiei ramurii agricole s-a cifrat la 64,25 miliarde lei (preţuri curente), din care 40,16 miliarde de lei a reprezentat valoarea producţiei vegetale, 23,55 miliarde de lei – producţia animală şi 52,5 milioane de lei – serviciile agricole.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult