7 decembrie 2021 - 02:08

Oierii, obligați să se înscrie în Registrul Genealogic și C.O.P.

turma_oipngReprezentanţii asociaţiilor acreditate pentru menţinerea Registrelor Genealogice pentru rasele de ovine s-au întâlnit,  la sediul MADR, cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a discuta problemele legate de înscrierea animalelor în Controlul Oficial al Producţiilor (COP) şi în Registrul Genealogic (RG), în vederea accesării sprijinului cuplat pentru acest sector în anul 2016.

La întâlnirea cu reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de ovine au participat şi secretarul de stat Daniel Botănoiu, Gheorghe Neaţă şi Mia Toma, din partea MADR.

Reprezentanţii Romovis, care s-au mai întâlnit cu ministrul Daniel Constantin şi în 8 iulie a.c., au propus elaborarea unui manual cu procedura de lucru pentru înscrierea ovinelor în Registrele Genealogice, procedură ce presupune o colaborare între asociaţiile crescătorilor de ovine acreditate pentru RG, APIA şi Direcţia Zootehnie din MADR, astfel încât fermierii care solicită sprijinul cuplat să ştie ce paşi trebuie să facă şi să nu existe interpretări diferite de la o zonă la alta între funcţionarii APIA şi crescătorii de animale.

Ca să nu piardă sprijinul cuplat în sectorul zootehnic începând din 2016, crescătorii de ovine trebuie să îşi înscrie efectivele în Registrul Genealogic al rasei. Pentru aceasta, animalele trebuie înscrise în COP. Activitatea de COP începe după 10 august, cu autorizarea berbecilor, a explicat Nechifor. (Sursa: fabricadecarne.ro)