Oile crescute alături de lupi. Succesul unei familii de ciobani

Pare incredibil, dar e adevărat. Toți crescătorii de oi sunt îngroziți atunci când vine vorba de lupi, mai ales atunci când nu se pot apăra de animalele sălbatice din cauza legislației care le protejează. Pentru o familie de ciobani, însă, lupii au reprezentat succesul în afaceri.

Începând de miercuri, vânătoarea de lupi a devenit interzisă pe tot teritoriul Spaniei, o decizie care i-a încântat pe unii dintre locuitorii acestei ţări, dar i-a nemulţumit pe alţii, aşa cum se întâmplă în Sierra de la Culebra, o regiune considerată un veritabil paradis atât pentru lupul iberic, cât şi pentru crescătorii de animale în regim extensiv, informează AFP, citată de AGERPRES.

În Sierra de la Culebra, o zonă de circa 70.000 de hectare, situată în regiunea Castilia şi Leon din nord-vestul Spaniei, lupii sunt prezenţi aproape peste tot: pe panouri publicitare, pe tricouri şi în magazinele de suvenire. Despre lup se vorbeşte la singular, ca într-un basm.

În regiunile aflate la nord de fluviul Duero lupul era tratat până acum ca o specie cinegetică, fapt ce permitea vânarea unui anumit procent din totalul exemplarelor, după modelul regiunii Cantabria, unde a fost decretată la sfârşitul lunii iulie eliminarea, în 2021, a unui număr de 34 de lupi (20% din populaţie). Dar, pentru a unifica reglementările la nivelul întregii ţări, guvernul de stânga condus de Pedro Sanchez a interzis vânătoarea de lupi pe întregul teritoriu spaniol, aşa cum s-a întâmplat deja în Franţa şi Italia. Publicat marţi în Monitorul Oficial, decretul a intrat în vigoare miercuri.
„Atunci când este vorba despre o specie rară precum lupul iberic, responsabilitatea conservării sale trebuie să se aplice pe tot teritoriul”, a declarat Hugo Moran, secretar de stat pentru Mediu.

Decizia guvernului de la Madrid a provocat însă mari nemulţumiri în Cantabria, Asturia, Galiţia şi Castilia şi Leon, regiuni care concentrează imensa majoritate a populaţiei de lup iberic şi care au anunţat că vor face recurs în instanţă. Asociaţiile crescătorilor de animale, precum Uniunea agricultorilor din Castilia şi Leon (UCCL), consideră „de neînţeles faptul că regiuni lipsite de lupi impun ecologismul lor radical”.

- Publicitate -

Ana Vega, o crescătoare de animale din Sierra de la Culebra, îşi aminteşte de vremurile în care sătenii îşi făceau singuri dreptate atunci când o oaie era ucisă de un lup. „Dacă îl prindeau, îl omorau”, spune ea. „Nu spun că trebuie să îi omorâm pe toţi, dar trebuie să putem să trăim cu toţii”, a continuat ea, solicitând ajutoare din partea statului.

Creşterea animalelor în regim extensiv, bazată pe animale care pasc în aer liber, implică investiţii majore în faţa prădătorilor, cum ar fi securizarea cu garduri electrice sau creșterea câinilor din rasa mastiff, la fel de înalţi ca nişte ponei, care mănâncă kilograme întregi de crochete în fiecare zi.

Oierii din zonă evocă astfel „concurenţa neloială” a altor regiuni, unde crescătorii „se ocupă doar două ore pe zi de oile lor, având garduri înalte de doar un metru”.

Cu toate acestea, o familie de oieri din zonă se declară extrem de mulțumită de coabitarea cu lupii, spunând chiar despre aceștia că sunt o mană cerească. Asta pentru că Rosi Gonzalez şi soţul ei, Alberto, au știut să profite de poveștile legate de acest prădător din Sierra de la Culebra și au creat un veritabil argument comercial când au lansat brandul lor de carne „Păscut alături de lupi” (Pastandoconlobos), al cărui logo combină profilul unei oi cu cel al unui lup.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole