Oficial ANSVSA, răspuns tranșant legat de transportul de animale: ”Nu suntem de acord…”

Noua propunere legislativă din Parlamentul României, privind transportul de animale vii, i-a pus pe jar pe crescătorii de animale, mai ales pe cei din sectorul ovin, care depind de această practică în proporție covârșitoare.

Pentru a lămuri situația, realizatorul emisiunii ”Agricultura la Raport” a discutat cu vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dr. Ioan Oleleu. Potrivit acestuia, ANSVSA nu este de acord cu interzicerea transportului de animale vii, subliniind chiar faptul că legislația românească în domeniu este mai dură decât regulile impuse de Uniunea Europeană.

”Am văzut și noi această inițiativă care este la nivel de Parlament. În linii mari, pot să spun că noi, ca și autoritate competentă în domeniul bunăstării animalelor, nu susținem o astfel de inițiativă din mai multe puncte de vedere. Analizând fundamentarea care a stat la baza acestei inițiative, observăm foarte multe aspecte legate de protecția și bunăstarea animalelor. Este important de știut că serviciile sanitar veterinare de la nivel național au obligația de a verifica și de a implementa tot ceea ce înseamnă regulamentele europene în privința protecției animalelor.

De-a lungul timpului și chiar în anul 2022, în România a fost o vizită de la Comisia Europeană pentru a verifica conformitatea în direcția bunăstării și protecției animalelor. În linii mari, vă pot spune că din concluziile acestei vizite reiese că se înregistrează progrese în ceea ce privește protecția și bunăstarea animalelor de fermă.

În al doilea rând, sectorul creșterii ovinelor, în proporție de 90%, este îndreptat spre export, în special pe țările terțe. Eforturile care s-au făcut pentru a deschide diverse piețe, în special pentru animalele vii, au fost destul de consistente, și chiar și în această perioadă facem eforturi pentru a garanta partea de siguranță și sănătate a animalelor pentru anumite țări, anumiți agenți economici, care doresc să facă schimburi cu animale vii. Clar că din punct de vedere al bunăstării și siguranței animalelor, sacrificarea în România a ovinelor și punerea pe alte piețe a cărnii ar fi un pas în față, dar este foarte important de știut că sunt anumite piețe care nu primesc așa ceva și nu poate să se facă efectiv acest schimb economic. Nu în ultimul rând, sistemul de creștere a ovinelor din România nu este pregătit pentru reorientare.

Sigur, este necesară în permanență o îmbunătățire a condițiilor de bunăstare, atât în ceea ce privește condițiile de întreținere la nivelul exploatațiilor, cât și condițiile de transport, dar neconformitățile care se pot înregistra pe acest domeniu nu pot să fie un fundament pentru a opri, în momentul de față, transportul de animale vii în România. (…) Noi am venit chiar cu niște recomandări și legiferări mai stricte decât regulile Uniunii Europene”, a precizat vicepreședintele ANSVSA, Dr. Ioan Oleleu, pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole