22 ianuarie 2022 - 13:21

OFICIAL: AGROSTAR protestează în15 decembrie față de prevederile Legii vânătorii

vanatorFederația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe AGROSTAR protestează marți în fața Parlamentului față de prevederile din Legea vânătorii.

După cum se arată într-un comunicat de presă, AGROSTAR consideră că această lege, care încalcă grav dreptul la proprietate, interzice înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic și limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale,în special ciobanul, îl poate deține.

‘Legea 407/2006 a suferit, în decursul timpului, nenumărate modificări, dar odată cu modificările aduse în anul 2015 apare o noutate și anume aceea că ‘pe terenul proprietate crescătorul de animale nu mai poate pășuna’. Concret, articolul 23 din Legea 149/2015 dispune: ‘ (1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: … c) pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie și 24 aprilie’, a declarat secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

Potrivit acestuia, legiuitorul nu face altceva decât să încalce dreptul de proprietate statuat de art. 44 din Constituția României respectiv agricultorilor care cresc animale ‘li se suspendă dreptul de proprietate’.

Pe de altă parte, Agrostar precizează că legiuitorul s-a îngrijit de numărul de câini care pot păzi turma, limitând numărul acestora.