Obiceiuri și tradiții de Sf. Nicolae

sfnicSfântul Nicolae, unul dintre cei mai importanţi şi populari sfinţi din calendarul creştin-ortodox, s-a născut în jurul anului 270, în oraşul Patara, din provincia Asiei Mici, Licia. Deşi este atât de popular în rândul celor mici, Moş Nicolae, spre deosebire de Moş Crăciun, nu se arătă niciodată, însă aduce daruri celor mici în fiecare an. Noaptea de dinaintea zilei de 6 decembrie este cunoscută ca fiind noaptea darurilor, momentul în care vine Moş Nicolae.

Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae a aflat într-o zi, ca un tată din cetatea Mira, de durere că este lipsit de ajutor în a-şi mărita fiicele, dorea să le ofere spre desfrânare. Sfântul Nicolae i-a dăruit omului aflat în nevoie trei pungi cu aur, iar fiicele acestuia s-au putut căsători. De atunci şi până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi şi în special copiii primesc daruri de la Sfântul Nicolae.

Ziua trecerii Sfântului Nicolae la cele veşnice a fost dată de 6 decembrie 334, potrivit lucrării “Legenda Aurea” (“Legenda Sanctorum”) a lui Jacoppo da Voragine (+ 1298). În prezent, moaştele sale se afla la Bari, din anul 1087, potrivit site-ului crestinortodox.ro.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae

În tradiţiile romaneşti Moş Nicolae are atribuţii străine de statutul său ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură, este iscoada lui Dumnezeu pe lângă Drac, ajuta văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor. În nopţile marilor sărbători, când se deschide cerul pentru o clipă, oamenii pot să-l vadă stând la Masa Împărătească, în dreapta lui Dumnezeu.

Moş Nicolae împarte, ca și Moş Crăciun, daruri celor mici. Mai veche este însă tradiţia pedepsirii copiilor neascultători cu nuieluşa lăsată în încălţările lor în noaptea de 5/6 decembrie. Că sfânt, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Conform tradiţiei creştine, el pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă lovindu-i cu nuiaua peste mâini. Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de sărbători şi practici magice, dedicate în special lupilor şi spiritelor morţilor-strigoi, început la mijlocul lunii Noiembrie (Filipii de Toamnă, Filipul cel Şchiop, Ovidenia, Lăsatul Secului de Crăciun, Noaptea Strigoilor şi Sântandrei) şi încheiat la începutul lunii decembrie (Zilele Bubatului, Varvara, Moş Andrei), specific unui străvechi început de an autohton, probabil Anul Nou dacic.

Superstiţii de Sfântul Nicolae

În popor se spune că, odată cu venirea zilei de Sfântul Nicolae, se poate spune că a început iarna. Ziua de 6 decembrie semnifica încheierea perioadei de făcut farmece şi vrăji, care nu vor fi reluate până de Anul Nou. De asemenea, încep pregătirile pentru Ignat şi sărbătoarea Crăciunului.
Iar dacă de Sfântul Andrei se pune la încolţit grâu pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguţe de pomi fructiferi, pentru că acestea să înflorească, dovada iertării greşelilor, după cum spun tradiţiile populare.
Moş Nicolae împarte daruri celor mici, în noaptea de 5/6 decembrie. Pe de altă parte, se respectă şi tradiţia pedepsirii copiilor neascultători cu nuieluşa lăsată în încălţările lor, potrivit mondonews.ro.