Oamenii de știință australieni folosesc etichete electronice pentru monitorizarea ratei de mortalitate a albinelor

26

albine_stupOamenii de știință australieni folosesc etichete electronice pentru monitorizarea ratei de mortalitate a albinelor.

Oameni de știință de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) din Australia desfășoară ‘Global Initiative for Honey Bee Health’, efort multi-național de găsire a unei soluții de combatere a fenomenului înregistrat în ultimii ani, de dispariție masivă a exemplarelor din cadrul speciei.

Albinele sunt cruciale pentru polenizarea a mai mult de 30 la sută dintre produsele alimentare pe care le consumă oamenii — cele mai multe fructe, legume, uleiuri, semințe și nuci.

Descoperiri recente au scos în evidență deteriorarea tot mai evidentă a stării de sănătate a albinelor, care afectează capacitatea lor de a poleniza culturile, iar marți profesorul Paolo de Souza de la CSIRO a declarat că această inițiativă globală își propune să contribuie la înțelegerea cauzelor care afectează albinele.

El a spus că etichetele de identificare a frecvenței radio (RFID), care includ și micro-senzori, le vor permite cercetătorilor să monitorizeze sănătatea și bunăstarea albinelor în viața de zi cu zi.

“Mica tehnologie poate permite cercetătorilor să analizeze efectele factorilor de stres — boli, pesticide, poluarea aerului, contaminarea apei, alimentație și factori meteorologici extremi — asupra deplasării albinelor și a capacității lor de polenizare”, a spus De Souza într-o declarație.

“Analizăm și care sunt factorii cheie sau combinația de factori care duc la decesul în masă al albinelor”, a mai spus sursa citată.

“Senzorii, care funcționează în parteneriat cu tehnologia Intel, acționează în mod asemănător cu înregistrările din cutia neagră a zborurilor aviatice și vor oferi informații vitale despre factorii de stres cu impact asupra sănătății albinelor”, a explicat De Souza.

În prezent, etichetele RFID au fost montate pe circa 15.000 de albine din Australia și Brazilia, menționează Xinhua.

Specialistul a afirmat că albinele sunt în general animale previzibile, dar modele comportamentale recente indică faptul că stresul afectează întreaga populație de albine de pe glob.

De Souza a adăugat că, prin urmărirea și modelarea electronică a mișcării albinelor, cercetătorii pot ajuta “la identificarea cauzelor de stres, în scopul protejării importantului proces de polenizare realizat de albine”.

Cercetătorul CSIRO Saul Cunningham a declarat că, deși Australia a fost până în prezent suficient de norocoasă să nu sufere de un declin notabil al populației de albine, este important ca în viitor să nu se ajungă într-o situație disperată din acest punct de vedere.

“Acest lucru pune Australia într-o bună poziție pentru a acționa ca grup de control pentru cercetarea pe aceasta temă majoră, care ar putea să devină, într-o bună zi, și o problema sa”, a spus Cunningham.

De Souza consideră că a venit momentul pentru un efort național și internațional bine coordonat, folosind o tehnologie comună și protocoale de cercetare, pentru a ajuta la rezolvarea problemelor cu care se confruntă la nivel global populația de albine, înainte să fie prea târziu.

El a mai precizat că intenționează ca, după o serie de investigații științifice în cadrul CSIRO, să extindă cercetarea asupra albinelor în Mexic, Costa Rica, Argentina și Marea Britanie, menționează agenția Xinhua. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise