Oaia care iti aduce castiguri de 1500 euro pe an

O echipa Agro TV a vizitat la sfarsitul acestui an o ferma de oi Bergerie D’Acremont. Aceasta este ferma lui Peter și Barbara, aceștia deținând 250 de oi din rasa Leitiere Belge. O rasă mixta de lapte și carne a cărei producție se situează undeva la 500-600 litri de lapte în funcție de an. Conștient fiind că fără o prelucrare “cum scrie la carte” a laptelui, ferma nu poate să reziste, Peter și Barbara au procedat la prelucrarea laptelui reușind să patenteze cel puțin 12 sortimente de brânză. Venitul pentru fiecare oaie este de peste 1500 de euro pe an doar din lapte. Iar producerea laptelui este urmată de mica procesare și vânzarea direct din fermă! De asemenea, aceștia prepară carnea sub forma de diverse specialități (jambon, salam) care sunt vândute ulterior prin propria rețea de vânzare undeva la 30-35 de euro kg. Vizita a fost organizat de europarlamentarul Daniel Buda si la aceasta experienta deosebita au fost prezenti si  câțiva fermieri români.

Cornel Dobrota unul din fermierii romani care a participat la vizita spune ca a vazut alte conceptii si mentalitati si aici se face diferenta. El creste peste 1000 de capete si spune ca a incercat o metisare cu frize germane si lacaune si incearca sa ajunga la performanta in ferma sa. Cornel Dobrota a fost impresionat de faptul ca fermierii belgieni au reusit sa inchida lantul si sa aiba chiar magazin propriu de desfacere pentru produsele lor. Crescatorul roman de oi spune ca acest model ar putea functiona si in tara daca te-ai ocupa doar de aceasta afacere si subventia ar fi indreptata spre ceea ce produci litru de lapte, kg de carne sau lână. 

Echipa noastră de filmare a aflat că în Belgia se plătește pentru lână 3 euro pe oaie. Soluția pentru România pentru un preț bun la lână este, în opinia europarlamentarului Daniel Buda, separarea cantității de lână în funcție de calitate să nu se mai amestece lâna de pe spate cu cea de pe burtă cu cea de pe picioare. De asemenea Daniel Buda a dezvăluit faptul că se caută investitori din Africa de sud care să cumpere lâna de oaie din România sau să îi învețe pe oierii români să facă sortarea pentru a da valoare adăugată acestui produs.

Fermierii Peter și Barbara au acceptat invitația de a veni în România în cursul lunii ianuarie pentru a avea un schimb de experiențe cu fermierii români. Europarlamentarul Daniel Buda va  informa cu privire la vizita acestora, si crede că acest schimb de experienta va aduce beneficii crescătorilor de animale din România.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole