O vacă de zeci de mii de EURO – Cum arată genetica de top într-o fermă din România

România găzduiește una dintre cele mai valoroase ferme de vaci din Europa, unde genetica este dusă la cel mai înalt nivel, iar rezultatele se observă atât prin valoarea animalelor, cât și prin producția de lapte obținută. Totul se întâmplă în județul Iași, la ferma Panifcom, aflată sub conducerea inginerului Lucian Chelariu.

Într-un interviu acordat realizatorului Ovidiu Ghinea, difuzat în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, șeful fermei Panifcom a dezvăluit câteva detalii despre performanțele realizate în exploatația din Iași.

”Ca să ajungi la aceste rezultate, trebuie să ai un plan foarte bine pus la punct, o strategie, să pleci de la un punct zero și să îți dorești să ajungi cât mai sus. Lucrurile acestea se fac treptat. Când faci o achiziție de genetică, trebuie să îți dorești foarte mult să aduci animale de foarte bună calitate, să ai acces la date ale acestor animale, să vezi linii genetice, producții, și să investești, pentru că genetica de calitate nu este ieftină, dar rezultatele se văd în fermă, sunt bani pe care îi recuperezi fără doar și poate”, a precizat Lucian Chelariu pentru AGRO TV.

Potrivit acestuia, cel mai valoros animal din fermă se află în acest moment pe locul 8 în topul european, iar prețul unui astfel de animal se ridică la câteva zeci de mii de euro.

”Dacă luăm topul european al celor mai bune vițele, anul trecut aveam prima vițică la 1.000 net Merit și era undeva în jur de locul 30 în Europa. Acum avem o vițică de 1.200 Net Merit, deja se clasează pe locul 8 în topul celor mai bune animale din Europa. Vorbim de animale donatoare de embrioni, animale în general aflate în proprietatea unor firme de material seminal”, a mai subliniat Lucian Chelariu.

Ambițiile nu se opresc aici, însă. Obiectivele fermei de la Iași țintesc spre performanțe și mai înalte.

- Publicitate -

”Obiectivul nostru se îndreaptă spre cele mai înalte performanțe. În momentul de față, avem în fermă fiice ale primilor trei tauri din lume, locul 1 și locul 3. Încercăm să aducem cea mai bună genetică din lume. Facem constant testări genomice, și acum avem un lot trimis de 60 de probe, o să avem rezultatele în una-două săptămâni și sigur o să fie animale care vor depăși rezultatele pe care le avem în acest moment”, a mai spus Lucian Chelariu, în interviul acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole