O nouă ştampilă pe alimente: „Garantat de Ministerul Agriculturii“

Producătorii de alimente se vor putea înscrie, începând din decembrie, într-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a le fi atestate calitatea şi compoziţia autentică a produselor. Producătorii vor fi monitorizaţi, după ce le vor fi verificate calitatea, compoziţia produselor şi procesul tehnologic, potrivit unui proiect de ordonanţă de Guvern. Aceştia se vor înscrie în registru cu datele de identificare şi de contact, activitatea economică şi denumirea produselor.

 

Înscriere gratuită

Registrul va fi înfiinţat pentru a monitoriza activitatea producătorilor alimentari, pentru a putea avea acces la statistici şi pentru a cunoaşte ce alimente se produc şi în ce cantităţi. Înscrierea în registru este gratuită.

Măsura vizează toţi producătorii de alimente, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăţi comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice.

„Funcţionarea registrului şi cadrul legislativ fac obiectul unui proiect de ordonanţă de urgenţă, care cred că va fi aprobat în maxim trei săptămâni. Din acel moment, producătorii alimentari au la dispoziţie trei săptămâni pentru a se putea înscrie în RIA“, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu, citat de Mediafax. El a precizat că şi neregulile care vor fi găsite la firme vor fi făcute publice pe site-ul ministerului.

Proiectul a fost lansat în urmă cu trei ani, dar între timp a suferit mai multe modificări. Cea mai importantă este eliminarea obligativităţii producătorului de a înscrie în registru şi reţeta produselor.

Caiet de sarcini pentru atestare

Pentru a se putea înscrie în RIA şi a obţine atestatul, producătorii vor depune la Direcţiile Judeţene pentru Agricultură sau a Municipiului Bucureşti o cerere tip, însoţită de un caiet de sarcini. Acesta va cuprinde, printre altele, statutul societăţii, obiectul activităţii economice şi specificaţia tehnică sau standardul de firmă al produsului, elaborat şi aprobat de operatorul economic, dar şi etapele fluxului tehnologic al produsului.

RIA va fi gestionat de Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ai căror reprezentanţi din cadrul direcţiilor judeţene vor verifica dacă datele şi informaţiile înscrise în cerere şi în caietul de sarcini corespund prevederilor. Reprezentanţii MADR sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor înscrise în documentele primite.

Cine poate primi certificarea

Se vor înscrie în registru operatori din domeniul producţiei de lapte şi produse lactate, carne şi produse din carne, pâine şi produse de morărit şi panificaţie, al prelucrării şi conservării fructelor şi legumelor, uleiurilor şi grăsimilor vegetale alimentare, zahărului şi produselor zaharoase, băuturilor, amidonului, glucozei şi drojdiilor de panificaţie, al aromelor şi sosurilor utilizate în industria alimentară etc.

La înscrierea în RIA, producătorii de alimente vor fi verificaţi dacă la fabricarea acestora respectă etapele procesului tehnologic de fabricaţie şi compoziţia produsului declarate în caietul de sarcini. Se va verifica, de asemenea, şi respectarea condiţiilor de calitate impuse de lege.

Certificatul de înscriere în RIA se solicită în 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ de către producătorii aflaţi în activitate şi în 30 de zile de la punerea în funcţiune a fiecărei unităţi sau punct de lucru nou înfiinţat.

Radu Timiş, Cristim: „Reţetele nu vor fi la vedere“

Proprietarul companiei de procesare a cărnii Cristim, Radu Timiş, a declarat pentru „Adevărul“ că această formă de atestare este benefică pentru întărirea imaginii de produs, iar el se va înscrie în RIA pentru brandul „salam săsesc“.

„Când am dezbătut acest proiect am avut în vedere o listă cu 20 de categorii de produse care ar putea fi certificate. Cred că vor fi mai multe. Certificarea va fi un fel de marcă de produs care să ateste în faţa consumatorului faptul că este garantat de Ministerul Agriculturii, vom prezenta reţetele, dar acestea nu vor fi la vedere“, ne-a declarat Radu Timiş. El a precizat că proiectul de ordonanţă („aşa cum îl ştiu eu“) nu prevede obligativitatea înregistrării în RIA, ci înscrierea va fi benevolă.

Sursa: http://www.adevarul.ro/financiar/O_noua_stampila_pe_alimente-_-Garantat_de_Ministerul_Agriculturii_0_813518922.html#