O nouă rundă de înscrieri în Casa Verde Fotovoltaice, anunțată de AFM

După ce aproape 90.000 de persoane fizice și unități de cult s-au înscris în programul Casa Verde Fotovoltaice anul acesta, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) se pregătește deja să lanseze o nouă rundă de înscrieri.

De data aceasta, AFM lansează în premieră Casa Verde Fotovoltaice pentru unitățile de cult și entitățile juridice non-profit din domeniul asistenței sociale. Acești beneficiari vor putea primi până la 1 milion de lei pentru a-și instala sisteme fotovoltaice cu o putere de cel puțin 50 kW.

”Este o extensie a programului Casa Verde Fotovoltaice. Anul acesta am alocat 2 miliarde pentru sisteme fotovoltaice, care au fost împărțite în două componente: 1,75 miliarde pentru persoane fizice și unități de cult, iar diferența de 250 de milioane o vom aloca pentru unitățile de cult și entitățile juridice non-profit din domeniul asistenței sociale.

Aici discutăm de puteri instalate mai mari, de minim 50 kW. Vor primi undeva în jur de 1 milion de lei finanțare și vor putea să instaleze o putere între 50 kW și 200 kW, astfel încât să-și asigure consumul propriu. (…) Finanțarea o acordăm în funcție de consumuri. Trebuie să demonstreze că media consumului pentru ultimele 12 luni este de minim 5.000 de lei.

Este un program nou, am transmis ghidul pentru dezbatere publică ieri, către Ministerul Mediului, deci probabil săptămâna viitoare va apărea în transparență pentru dezbatere. După ce expiră această perioadă, vom centraliza toate comentariile primite și vom da o formă finală, urmând să-l trimitem din nou la minister, spre publicare în Monitorul Oficial”, a precizat Laurențiu Neculaescu într-un interviu la DC News.

În ceea ce privește persoanele fizice, președintele AFM spune că este posibilă deschiderea unei noi runde de înscrieri chiar anul acesta, dacă se vor găsi suficienți bani. Dacă nu, programul va fi lansat din nou în 2024, cu un buget consistent.

”După ce finalizăm evaluarea persoanelor fizice, asta înseamnă 90 de zile după ce dăm startul, vom vedea câte persoane au fost declarate neeligibile. Dacă este un număr destul de mare, vom redeschide aplicația până la sfârșitul anului și vom face o nouă sesiune cu bugetul rămas. Dacă nu, anul viitor. (…) Bugetul pentru anul viitor o să-l facem împreună cu ministerul. Dacă cererea va fi la fel ca acum, cu siguranță că și bugetul va fi cel puțin la fel ca anul acesta”, a mai precizat șeful AFM.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

12 COMENTARII

  1. Mar interesa și pe mine panouri solare dar nu știu unde trebuie sa merg sa depun acte sa primesc niște informații despre aceasta finanțare

  2. Bună,
    Sunt posesor al unui teren pe o suprafață de 12000m2 situat în comuna Sascut sat Fântânele unde am avut fermă zootehnică și
    Închisă din cauza pestei porcine. Acest teren este situat mai exact la 1,5km de sat.
    Aș dori să-mi spuneți dacă aș putea înființa un parc fotovoltaic de minim 200kw. Mulţumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole