O nouă modă în grădinărit – „Chaos gardening”. Ce înseamnă și ce tehnică folosim

O nouă modă circulă în rândul celor pasionați de grădinărit și anume – Chaos gardening. Acest tip de grădinărit încurajează cultivatorii să renunțe la regulile de bază și să își adune toate semințele mai vechi, din sezoanele anterioare de la toate culturile ca la final prin plantare să obțină o producție considerabilă. Ei spun că plantarea semințelor în rânduri uniforme cu o distanță optimă între ele creează toate condițiile pentru dezvoltarea acesteia.

Pe lângă faptul că veți scăpa de semințele depozitate, această tendință introduce în grădinărit entuziasm, surpriză și, ei bine, haos. Este posibil ca unele semințe să nu germineze deloc, în timp ce altele pe care le-ați cumpărat cu ani în urmă vă pot surprinde.

Cum înființăm o cultură cu tehnica ,,Chaos gardening”

Răscoliți prin pachetele de semințe din sezoanele precedente. Legumele, ierburile, florile și fructele anuale, cum ar fi pepenii sunt toate valide pentru a intra în acest joc. Dacă dispuneți de timp, puteți să sortați semințele după cum urmează: cele mai mari precum castraveții, fasolea și mazărea și cele mai mici precum morcovii, sfecla și salata verde. Plantarea se face inițial la semințele mai mari  pentru că veți obține rezultate. Pentru semințele mai vechi, este necesar să interveniți pentru a ajuta la germinare cu o pre-înmuiere. Adăugați apă caldă într-un vas până acoperiți semințele și lăsați-le să se înmoaie peste noapte. A doua zi, strecurați semințele și uscați-le bine pe prosoape de hârtie sau un șervețel curat, păstrând totuși semințele mari și mici separate. Amestecați câțiva pumni de pământ de ghiveci proaspăt și uscat în fiecare vas pentru a face semințele mai ușor de împrăștiat. 

Pregătirea solului 

Ține-ți cont că ,,Chaos gardening” este o metodă leneșă și puteți întoarce solul așa cum ați face de obicei înainte de plantare sau pur și simplu interveniți cu o greblă câțiva centimetri. O altă metodă este să turnați câțiva centimetri de compost peste solul existent fără efort în plus. 

- Publicitate -

Plantarea semințelor

Începeți cu semințele mari. După ce le-ați terminat adăugați pământ de ghiveci sau compost peste acel strat. Apoi, presarărați amestecul de semințe mai mici ca la final să acoperiți cu încă un strat subțire de pământ de ghiveci sau compost. 

Modul de îngrijire 

După plantare, puteți reveni în grădină pentru îngrijire sau să lăsați natura să-și urmeze cursul, așteptând ploaia în loc de udare regulată și permițând buruienilor să-și facă treaba. 

Recolta 

Surpriza este la final: vezi ce apare în grădina ,,Chaos gardening”. S-ar putea să te trezești cu o floarea – soarelui pe care ai plantat-o ​​cu ani în urmă sau pepenii de acum două sezoane. Specialiștii nu neagă că agricultor se poate trezi și fără recoltă însă distracția și timpul de relaxare petrecut în grădină și-a pus prețul.  Indiferent de ce va răsări, te-ai distrat puțin și ai făcut loc în depozitul tău de semințe pentru anul viitor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole