24 ianuarie 2022 - 09:15

O nouă boală amenință fermele de porci din România. Află de ce se tem crescătorii de suine!

 

porc_gardEuropa de Est se confruntă la ora actuală cu o boală care poate produce ravagii și în România. Este vorba despre pesta porcină africană, iar semnalul de alarma îl trag chiar crescătorii de porci, care au aflat de apariția acesteia la nord de țara noastră în luna septembrie. Dacă boala va intra în fermele din România, producția de carne de porc ar putea atinge valori minime istorice, a declarat pentru Agro TV Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

„Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă”, atrage atenția reprezentantul crescătorilor din sectorul suin.

„Este o boală care se controlează extrem de greu. În contextul în care la granița de nord cu Ucraina, boala este prezentă, iar noi avem acolo Suceava, un județde pădure, cum o să împiedicăm noi porcii mistreții din Ucraina să vină în România? Asta este problema!”, explică Ioan Ladoși.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a luat deja măsuri preventive la nivelul granițelor, anunță reprezentanții ei.

„Fiecare mistreț găsit mort sau vânat este analizat și din perspectiva pestei porcine, ca atare, toate suspiciunile sunt examinate. Am anunțat toți fermierii ca să fie luate toate măsurile pentru a preveni difuzarea bolii. Momentan nu avem cazuri semnalate la nivelul României, în caz că vor apărea, vom lua măsurile conforme manualului de diagnoză și a planului de contringență, a declarat vicepreședintele ANSVSA, Csutak Nagy Laszlo.

Pesta porcină africană nu a fost niciodată diagnosticată la porcii domestici sau sălbatici din România. Ultimul focar de pestă porcină clasică diagnosticat în România a evoluat în judeţul Brăila, în luna octombrie 2007, iar ulterior eradicat. Țara noastră a primit aprobarea să comercializeze carne de porc în spaţiul Uniunii Europene abia în anul 2012.

Față de varianta clasică a bolii, pesta porcină africană are o mortalitate mult mai mare și poate genera pierderi economice mai însemnate din pricina costurilor de eradicare a virusului, dar și a restricţiilor impuse comerţului cu porci vii şi produse provenite de la porci.

 

Comments are closed.