O fundație brașoveană vrea să dezvolte un Yellowstone românesc în județul Argeș

12

padure_ikeaFundaţia Conservation Carpathia (FCC), care își are sediul în județul Brașov, anunță, într-un comunicat, că a demarat o amplă acţiune de strângere de fonduri pentru cumpărarea pentru conservare a pădurilor în judeţul Argeş, susţinând că acesta este cea mai eficientă cale de a proteja aceste arii şi că va crea acolo un parc naţional.
Reprezentanţii ONG-ului precizează că până în acest moment s-au cumpărat pentru conservare 16.000 de hectare, fiind vizate inclusiv păduri ameninţate din zona Parcului Naţional Piatra Craiului. „În ciuda speculaţiilor din presă, cumpărarea pădurilor este singura cale eficientă, în acest moment, pentru a le conserva în regim de protecţie integrală. Chiar şi pădurile din ariile naturale protejate, aflate în grija statului, sunt ameninţate, deoarece legislaţia care presupune compensaţii pentru pădurile protejate nu se aplică, iar administraţiile ariilor protejate sunt subfinanţate. Un bun exemplu sunt pădurile tăiate abuziv în Munţii Făgăraş, în ultimii 10 ani, masacrul fiind uşor de observat inclusiv cu ajutorul Google Earth”, se arată în comunicatul fundaţiei.
FCC mai spune că urmăreşte să creeze pe suprafaţa cumpărată de păduri un parc naţional, pe care să-l promoveze ca pe un echivalent al Yellowstone-ului.
În acest scop, fundaţia a accesat fonduri în cadrul Granturilor Spaţiului Economic European (SEE) de 449.440 de euro, la care se adaugă o cofinanţare proprie de 220.350 de lei, pentru a realiza un studiu privind potenţialul economic şi ecologic al activităţilor bazate pe conservare şi posibilitatea de îmbunătăţire a economiei locale în Munţii Făgăraş, sit Natura 2000.
Proiectul, pentru care contractul de finanţare a fost semnat în mai, se va desfăşura pe o perioadă de 12 luni, având ca arie de desfăşurare zonele din jurul sitului Natura 2000 Munţii Făgăraş, adică 27 de localităţi, din judeţele Argeş, Sibiu, Braşov şi Vâlcea.
Potrivit iniţiatorilor, studiile care se vor realiza în cadrul proiectului vor demonstra că există alternative economice generatoare de venituri pentru populaţia locală, în paralel cu protejarea naturii, şi vor arăta ce activităţi economice se pot face protejând totodată natura, iar pentru aceste activităţi vor fi elaborate planuri de afaceri însoţite de mecanisme de atragere a finanţărilor. Toate acestea vor fi puse la dispoziţie gratuit pentru întreprinzătorii locali.
Reprezentanţii FCC precizează că fundaţia este un românească, aflată sub incidenţa legilor ţării, şi în cadrul căreia activează o echipă formată în marea majoritate din cetăţeni români.
Mai mult, în statutul fundaţiei este inclusă clauza prin care toate suprafeţele cumpărate pentru a alcătui viitorul parc vor fi donate statului român în momentul în care „acesta va putea asigura administrarea parcului, în conformitate cu statutul său”, se mai spune în comunicat.
Yellowstone este cel mai vechi și întins parc american. Este situat pe un adevarat bazin de lavă acoperit de straturi de roci solide prin care țâșnesc numeroase gheizere (apă și vapori fierbinți)și izvoare calde. „Yellowstone National Park” este cel mai mare parc național din Statele Unite și unul dintre cele mai mari din lume, având suprafața de 8.987 km pătrați, ceea ce corespunde aproximativ cu suprafața insulei Corsica. Pe direcția nord-sud parcul are o lungime de 102 km, iar pe direcția est-vest 87 km. (Sursa: bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise