O firmă din Braşov vinde tractoare armatei egiptene

60

tractor_grapaCompania braşoveană Tractorul U 650 Braşov livrează astăzi primele cinci tractoare U 650 armatei egiptene, ne-a declarat fostul director al uzinei Tractorul SA, Titus Șerban, în prezent director al firmei care a cumpărat licențele pentru acest tip de mașini agricole. Alte patru tractoare ar urma să fie livrate aceluiași client în următoarele săptămâni.
„În funcție de cum se prezintă aceste tractoare, urmează să primim comenzi ferme de minim 25 de tractoare pe lună”, a explicat Șerban. Tractorul U 650 este compania care a preluat de la defuncta Tractorul UTB SA licența de fabricație de tractoare U 650 pentru Egipt.
Anul trecut compania a avut un rulaj de 1,54 milioane de euro doar din piese de schimb. „Și anul acesta mizăm pe 1, 6 – 1,7 milioane de euro”, ne-a declarat Șerban. „În cazul în care se va semna contractul va trebui să angajăm încă 20 de mecanici, deoarece contractul vizează livrarea a aproximativ 25 de tractoare lunar”, a explicat Titus Șerban, ultimul manager al companiei Tractorul UTB SA, intrată în faliment în 2007. În prezent, compania are 52 de angajați.
Tractoarele se construiesc într-o hală a Fabricii de Echipament Hidraulic şi Subansamble Băicoi, cumpărată în urmă cu câțiva ani. „Am încercat să cumpărăm aici (n. red. – în Brașov) un spaţiu, dar ni s-au cerut preţuri uriaşe, moriv pentru care ne-am îndreptat atenţia spre alte zone”, preciza în urmă cu doi ani și jumătate Titus Șerban.
În 2009 – 2010, compania a vândut 110 tractoare în Egipt, dar izbucnirea revoluției a făcut ca livrările să se oprească. De atunci, compania a trăit din producția de piese de schimb, 95% din producție fiind exportată în Egipt. „În urmă cu trei luni a venit o echipă de tehnicieni pentru a vedea în ce stadiu ne aflăm şi pentru a verifica dacă produsele noaste respectă condiţiile impuse. Vor ca tot ce este în tractor să fie de producţie românească! Vor ca tractorul să fie exact la fel şi făcut cu piese la fel ca acum 30 de ani. De exemplu ne-au spun să schimbăm nişte şuruburi la masca de la motor pentru că aveau capul drept şi înainte erau cu cap bombat”, a precizat Titus Şerban.

Compania braşoveană este deţinută de omul de afaceri egiptean Atef el Said el Kalaini, fost partener al uzinei Tractorul SA în Egipt. Firma a cumpărat licenţa de fabricaţie pentru tractorul U 650 al fostei uzine braşovene Tractorul SA şi a demarat fabricaţia acestora în baza unui contract de prestări servicii cu societatea Roman SA, după care s-a renunțat la acest contract. Licenţa de fabricaţie a fost cumpărată însă doar pentru Egipt, tractoarele neputând fi vândute în altă ţară. (Sursa: bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise