O familie din Bihor vrea să devină primul producător de ulei de lavandă din ţară

45

levanticaO familie din Bihor si-a propus să devină primul producator de ulei de levănțică din România. Pentru aceasta a amenajat o plantație de lavandă pe aproape un hectar de teren din nordul judetului. Acum speră sa dezvolte o afacere profitabilă, mai ales ca planta este foarte căutată în industria farmaceutică și în cosmetică .

Chiar dacă este inginer constructor, Csaba Végső spune că îşi dorea de mult să pornească o afacere în agricultură. Ideea cultivării lavandei i-a venit anul trecut, după ce a citit despre beneficiile acestei plante şi profitul pe care îl poate aduce. A cumpărat 8 mii de butaşi de levănţică, pe care i-a plantat pe aproape un hectar în satul natal, Petreu.

“Investiţia iniţială este undeva la 5 mii de euro și aşteptăm să se amortizeze în 2, maxim 3 ani”, spune Csaba Végső, proprietarul plantaţiei de levănţică.

Încă din primul an plantaţia de levănţică a dat o recoltă peste aşteptările părinţilor lui Csaba, care se îngrijesc de ea.

Asta este prima recoltă anul acesta şi mai aşteptăm una prin luna august, septembrie. Planta rezistă foarte bine la secetă, extraordinar îi place căldura”,susține András Végső, proprietarul plantaţiei de levănţică.

Câmpul de levănţică a ajuns repede cunoscut în zonă, mai ales că proprietarii s-au îngrijit să o promoveze în localităţile din jur. În fiecare zi vin cumpărători, care vor plante pentru uzul propriu, să se vândă în florării ori să le folosească la evenimente festive. (Integral pe digi24.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise