O delegaţie MADR, în vizită în Israel şi Palestina

30

danielconstantinoficialÎn perioada 22 – 24 octombrie 2013, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, alături de secretarul de stat Daniel Botănoiu și directorul de cabinet Vlad Mustăciosu, se vor afla într-o vizită oficială în Israel și Palestina. În prima zi (22 octombrie), delegația română va participa la Tel Aviv la deschiderea oficială a târgului WATEC 2013, expoziție de renume mondial care reunește companii de top israeliene și internaționale, în cadrul căreia vor fi prezentate ultimele inovații tehnologice în domeniul irigațiilor și al tehnologiei resurselor de apă, după cum au anunţat reprezentanţii ministerului printr-un comunicat de presă.

În a doua parte a zilei de 22 octombrie, ministrul Agriculturii va merge în Kibbutzul Magal pentru a vizita compania Netafim, leader mondial în instalații de irigare prin picurare și soluții de micro-irigare, care operează în peste 150 de țări, printre care și România. Compania Netafim, prin tehnologia pe care o aplică vine în întâmpinarea problemelor cu care se confruntă agricultura mondială în contextul diminuării resurselor de apă, a rezervelor alimentare și a deteriorării calității solurilor, propunând soluții de maximizare a producției agricole printr-un impact ambiental redus.

Pentru ziua de 23 octombrie 2013, în programul oficial figurează o întâlnire cu reprezentanții Camerei de Comerț Israel – România, la care vor fi prezenți Shalom Simchon, fost ministru al agriculturii și fost ministru al industriilor și comerțului, Chemmy Peres, fiul președintelui Shimon Peres, investitorul Avshalon Vilan, președinte al Federației Fermierilor Israelieni, precum și companii israeliene membre ale Camerei de Comerț, interesate în proiecte din domeniul agriculturii din România.

Tot pe 23 octombrie, ministrul Daniel Constantin va merge în Kibbutzul Naan, pentru a vizita compania Naan Dan Jain, furnizor mondial de soluții personalizate de irigare, eficiente din punct de vedere al costurilor. Compania este prezentă și în România și dezvoltă proiecte de irigare în sere și solarii în majoritatea județelor țării.

În după amiaza zilei de 23 octombrie delegația română va merge la Ramallah, Palestina pentru a se întâlni cu ministrul Agriculturii dar și cu alți demnitari palestinieni. În cadrul întrevederilor bilaterale vor fi discutate subiecte de interes pentru cele două țări – investițiile bilaterale în domeniul agriculturii, schimbul de experiență în domeniul sanitar – veterinar, inițierea și dezvoltarea de proiecte bilaterale în domeniu, sistemul de carantină agricolă la granița țării, sistemul românesc de înregistrare a insecticidelor și pesticidelor.

În ultima zi a vizitei, 24 octombrie 2013, ministrul Daniel Constantin împreună cu secretarul de stat Daniel Botănoiu vor vizita, în Israel, Organizația de Cercetare Agricolă (ARO), institut de cercetare ce acoperă domeniile privind știința plantelor, animalelor, protecția plantelor, solului și apei, știința mediului înconjurător, inginerii agricole, etc.

Principalul obiectiv al agendei zilei de 24 octombrie îl reprezintă întâlnirea cu Yair Shamir, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Israel, prilej cu care va fi semnat de către cei doi demnitari Memorandumul privind cooperarea în domeniul agriculturii cu accent pe dezvoltarea rurală, producția zootehnică, sănătatea plantelor și irigații.

Citește și

Cmentariile sunt închise