După pesta porcină, o altă pacoste se abate asupra crescătorilor de porci

porci

Pesta porcină africană nu e singura problemă crescătorilor de porci. Într-o avalanşă de scumpiri, carnea de porc se ieftineşte în Europa, iar piaţa dă semne că preţurile vor continua să scadă, punând sub semnul întrebării viabilitatea financiară a sectorului de producţie.

Care sunt resorturile acestei situații când, dimpotrivă, ne-am fi putut aștepta ca pandemia de pestă porcină africană (PPA), coroborată cu perturbările de tot felul produse de pandemia de COVID în lanţurile de aprovizionare ale pieţei alimen­telor, să împingă și prețurile la carnea de porc în sus?

Germania este cel mai mare producător de porci din Europa şi o bună parte din producţie se duce la export. Când în septembrie anul trecut în pădurile germane de lângă graniţa cu Polonia a fost descoperit primul porc mistreţ mort din cauza pestei porcine, producătorii de carne de porc au intrat în alertă, scrie Ziarul Financiar.

Boala este necruţătoare pentru porci, sălbătici sau domestici, iar în China, cel mai mare consumator de carne din lume, decimase deja populaţia de animale. Răspândirea virusului PPA nu poate fi oprită decât prin măsuri drastice, precum uciderea tuturor porcilor din fermele afectate şi a mistreţilor din sălbăticie.

În pofida acţiunilor de prevenţie luate de autorităţi, pesta a ajuns în fermele germane şi a ucis circa 2.000 de animale sălbatice. În aceste condiții, China şi alte state din afara Uniunii Europene şi-au sistat importurile de carne de porc din Germania.

Regulile europene nu interzic însă exporturile în interiorul UE dintr-o ţară membră afectată de PPA, astfel că surplusul german survenit în urma deciziei Chinei a inundat piaţa europeană, împingând preţurile în jos, scrie Reuters.

Germania se află acum în fața unei bătălii de durată pentru eradicarea pestei porcine, dar „Pesta porcină africană este o problemă pentru întreaga Uniune Europeană“, spune Wolfram Guenther, ministrul agriculturii în landul estic Saxonia. Și este!

În România, spre exemplu, sunt active la ora actuală un număr de 631 de focare de PPA, conform ultimei informări a Agenției Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), iar din 2019 și până în prezent au fost stinse 3.311 astfel de focare.

În ultima lună, preţurile cărnii de porc au continuat să scadă în cele mai multe dintre statele UE, reflectând cererea mai slabă atât pe piaţa internă cât şi pe cele de export. În acelaşi timp, producţia a crescut, scrie thepigsite.com, citat de zf.ro.

În acest context, în intervalul de patru săptămâni încheiat pe 22 august, preţul de referinţă mediu pentru UE a scăzut cu mai mult de 6 euro, la 145 de euro pentru 100 de kg, acesta fiind cel mai redus nivel începând din martie. Preţurile sunt în mod normal stabile în lunile de vară, ceea ce înseamnă că referinţa actuală este cu 11% sub media ultimilor cinci ani pentru această perioadă.

Reduceri ale prețului cărnii de porc s-au înregistrat în mai toate statele mari producătoare, inclusiv în Germania şi în Spania. Excepţie face Polonia, de unde au venit mis­treţii care au răspândit pesta în Germania. Spania, unde boala n-a ajuns, este afect­ată însă în special de slăbirea cererii din China, unde po­pulaţia de porci de fermă a început să se refacă.

De unde vine pacostea

În perioada analizată, producţia la nivelul UE a crescut, iar cea mai mare parte din creştere a fost exportată. Dar, după cum arată analiștii, atât cererea internă, cât şi cea externă încep să dea semne de slăbiciune, ceea ce ar putea să conducă la preţuri şi mai mici pentru revigorarea cererii în UE. Iar piaţa dă semne că se îndreaptă în această direcţie. Puzderia de „superoferte” cu care se întrec, spre exemplu, lanțurile de hipermarketuri din România la carnea de porc importată în special din Germania este relevantă în acest sens.

Producţia europeană de carne de porc este cu 5% mai mare decât acum un an. Datele arată că şi porcii au crescut în greutate.

E adevărat că exporturile, inclusiv cele către piața chineză, au crescut cu aproape 20%, însă veştile din China sugerează că această piaţă devine mai dificilă pentru exportatorii europeni. Iar în condițiile în care au urcat şi costurile de producţie, cum ar fi preţul nutreţului, temerile privind viabilitatea financiară a sectorului de producţie a suinelor sunt din ce în ce mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *