Nucii franțuzești, printre soiurile recomandate de specialiști pentru înființarea unei livezi de nuc

nucimmCel mai bun soi de nuc pentru livezile din România este o alegere dificilă chiar și pentru specialiști. Totuși, atunci când este ales materialul săditor, ei recomdandă fermierilor să opteze pentru soiurile sau hibrizii care să le ofere producția de care au nevoie: de nucă sau de lemn. Sau ambele.

”Eu aş alege trei soiuri de origine franceză, adică nucii franțuzești, şi unul de origine chineză (dar care, din păcate încă nu este omologat pentru cultivare în UE) în jurul cărora aş structura viitoarea livadă. Asta nu înseamnă că nu sunt şi soiuri româneşti ce pot da satisfacţii foarte mari. Dintre acestea, câteva din soiurile româneşti cu adevărat interesante sunt Ronutex, Ovidiu şi Miroslava. Dar indiferent de soiurile preferate de mine, nu as alege nimic pentru plantat fără să existe buletinele de analize pentru sol, temperaturi, precipitaţii şi fără să am detalii legate de configuraţia solului. Cine îşi poate permite să piardă şi banii şi timpul alocat pentru înfiinţarea unei livezi doar pentru că nu îşi face analizele în cauză?”, declară ing. Iosif Kiss, cel mai apreciat consultant din sectorul autohton al afacerilor cu nuci.

Referitor la controversa născută din poveştile ce circulă prin folclor, referitoare la “care soi este mai bun”, specialistul aduce lămuriri, nu înainte clarifica o chestiune aparent minoră dar de o importană deosebită, respectiv diferenţa dintre un soi şi un hibrid.

”Pe scurt, un hibrid este produsul rezultat din încrucişarea dintre două celule, una de sex feminim şi una de sex masculin. Dacă îmi e îngăduită comparaţia, deşi oarecum forţată, noi oamenii, fiecare în parte suntem rezultaţi din procesul de hibridare în care au fost implicaţi părinţii noştri. Suntem unici, chiar dacă mai avem fraţi din aceiaşi părinţi. Unici! Aşa este valabil şi în cazul nucilor: fiecare nucă în parte este unică din punct de vedere genetic. Fiecare nucă este un hibrid. Atunci ce este acela un soi?

Soiul este constituit din populaţiile clonale, care au exact aceeaşi informaţie genetică. El se obţine prin oricare metodă de înmulţire vegetativă, metode ce asigură transmiterea fidelă a tuturor caracterelor de la pomul omologat ca soi la urmaşii săi (altoire, butăşire, marcotaj, înmulţire de meristeme in vitro). Deci, dacă analizăm în laborator două frunze din doi pomi diferiţi din cadrul aceluiaşi soi, informația genetică va fi identică.

În concluzie, fiecare nucă în parte poate fi omologată la un moment dat, după un număr de ani de observare atentă, ca un nou soi, cu toate avantajele de ordin material ce decurg din acest demers. Din punct de vedere al costurilor de omologare a unui soi nou, aceste se situeaza la nivelul a 1.500-2.000 de lei”, explică proprietarulwww.nucifere.com.

”Dacă vreţi sfatul meu legat de ce material săditor să folosiţi pentru înfiinţarea livezii de nuc, va pot ajuta doar dacă am detaliile complete legate de suprafaţa pe care doriţi să o înfiinţaţi, experienţa proprie în domeniul horticol, bugetul alocat, sursa de finanţare ( propriu , creditsau fonduri europene) şi nu în ultimul rând tot ceea ce ţine de obiectivele de producţie, destinaţia producţiilor de nuci în coajă şi a miezului de nucă. Soluţia nu se furnizează la minut şi nici fără să existe o bază reală şi legală serioasă. Dacă nu se furnizează datele menţionate mai sus nu am cum să ofer o soluţie care să aibă legătură cu realitatea. Şi nici nimeni altcineva nu va putea face asta”, mai spune ing. Kiss (foto jos), membru în Comisia de nuc din cadrul International Society for Horticultural Science. (Integral pe agrointel.ro)