8 decembrie 2021 - 13:56

Nu se poate intra la recoltarea orzului! Când ar urma să scadă prețurile la export (exclusiv)

Ploile din sudul țării vor împiedica recoltarea orzului inclusiv în săptămâna 21-27 iunie 2021, iar după 10 iulie a.c., prețurile la export ar urma să se diminueze.

„Din punct de vedere al recoltării, nu credem că săptămână viitoare se poate intra la recoltarea orzului, nici măcar în sudul țării, unde ploile sunt prezente în fiecare zi, cu căderi importante de precipitații. La ora când discutăm însă, prognozele indică o serie consecutivă de zile cu ploi”, afirmă experții CTF într-un document transmis în exclusivitate la redacție. „Prețul orzului în paritatea CPT Constanța rămâne ferm în marja de 192-194 euro/tonă. Întârzierea în recoltare creează disconfort exportatorilor, însă fereastra rămâne deschisă, cel puțin până pe 10 iulie 2021. Apoi, cotațiile vor scădea cu 1-2 euro/tonă. În cerere se notează 200 euro/tonă în FOB Constanța, ceea ce reflectă 194 euro/tonă în CPT.”

Aceiași specialiști agrobusiness piața internă au mărturisit că au observat o dorință din partea crescătorilor de porci de a-și asigura cantități cu livrare în toamnă, astfel încât cererea lor este fermă, dar cu livrare după luna octombrie 2021.

Ei recomandă producătorilor de orz care încheie astfel de contracte să segmenteze pe două etape încheierea unor astfel de tranzacții.

„Contract de vânzare-cumpărare cu perioada de livrare de 10 zile, inspecția pe lotul contractual de marfă și apoi încheierea unui certificat de depozit pentru a putea transfera proprietatea în urma emiterii facturii comerciale de marfă. Plata în condiția emiterii certificatului de depozit se va efectua pentru 90% din contravaloarea facturii comerciale.

„Contract de prestări servicii, care intră în vigoare în momentul în care perioada de livrare
din contractul de vânzare-cumpărare expiră. Astfel, vânzătorul își încheie funcția și el
rămâne prestator de servicii în urma acestui contract.

„Conform contractului de vânzare cumpărare, cumpărătorul va achita diferența de 10% din factură, iar prestatorul va putea beneficia de prevederile legilor în vigoare pentru justificarea gestiunii, diferențe de umiditate între receptive și livrare, pierderile cauzate de manipularea în locația unde se păstrează marfa, precum și plata serviciilor efectuate pentru a prezerva identitatea produsului (aerare, fumigare)”, au conchis experții CTF.

Orzul își găsește utilitatea atât în industria alimentară, cât și în zootehnie. De altfel, orzul este folosit sub formă de arpacaș și surogat de cafea în alimentația omului și este utilizat, de asemenea, la fabricarea berii, a glucozei, a alcoolului și a dextrinei. Acesta reprezintă și o importantă sursă de hrană pentru animale, care îl consumă sub formă de boabe, furaj verde, paie și fân.

În medie, în ultimii cinci ani, România a avut o producție de orz de 4,48 t/ha. Anul trecut, recolta de orz a totalizat 727.377 tone.