Nu mai are balta pește! Interdicțiile impuse pescarilor din 2022

Green Deal lovește năprasnic în toate direcțiile! Comisia Europeană a adoptat la finalul săptămânii o serie de interdicții pentru pescari, începând de la 1 ianuarie 2022, în vederea gestionării stocurilor de pește.

„Propunerea, adoptată pe 17 septembrie, promovează gestionarea durabilă a stocurilor de pește din Marea Mediterană și din Marea Neagră și respectă angajamentele politice asumate în declarația MedFish4Ever și în Declarația de la Sofia. Ea reflectă ambiția Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil în aceste două bazine maritime, în conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM)”, se scrie pe site-ul official al Comisiei Europene.

„Gestionarea sustenabilă a pescuitului în toate bazinele maritime ale UE constituie angajamentul și responsabilitatea noastră. Deși în ultimii ani am observat unele îmbunătățiri în Marea Mediterană și în Marea Neagră, suntem încă departe de a atinge niveluri sustenabile și trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a îndeplini acest obiectiv. Prin urmare, prezentăm astăzi propunerea noastră privind capturile de pește în cele două bazine maritime, pe deplin bazată pe avize științifice”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Pentru Marea Adriatică, propunerea Comisiei implementează planul multianual al CGPM de gestionare pentru stocurile demersale de pește din Marea Mediterană și obiectivul aferent de a se atinge sustenabilitatea pentru aceste stocuri până în 2026, printr-o scădere a efortului de pescuit. Mai mult, propunerea include și diverse măsuri de gestionare pentru stocurile de anghilă, de coral roșu, de corifenă, de pagel argintiu și de caridă-de-adâncime din Marea Ionică, din Marea Levantului și din Strâmtoarea Siciliei, în conformitate cu deciziile CGPM.

Propunerea adoptată vineri implementează, de asemenea, planul multianual de gestionare pentru stocurile demersale de pește din vestul Mării Mediterane, cu scopul de a reduce și mai mult pescuitul, în conformitate cu avizele științifice. Această parte a propunerii va fi completată de îndată ce devine disponibil avizul științific relevant din acest an. Obiectivul final este atingerea capturii maxime durabile (MSY) – cantitatea maximă de pește pe care pescarii o pot scoate din mare fără a compromite regenerarea și productivitatea viitoare a stocului de pește – până cel târziu la 1 ianuarie 2025.

În ceea ce privește Marea Neagră, propunerea include limite de captură și cote pentru calcan și pentru șprot. În cazul calcanului, propunerea transpune cota UE stabilită în cadrul revizuirii planului multianual al CGPM de gestionare pentru calcan. În cazul șprotului, Comisia propune menținerea aceleiași limite a capturilor ca în 2021.

Urmează ca, în luna decembrie a acestui an, Consiliul miniștrilor pentru pescuit din Uniunea Europeană să discute propunerea Comisiei și să stabilească alocarea posibilităților de pescuit. Regulamentul ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2022.

Comisia promovează o cooperare și o abordare multilaterală consolidată în ceea ce privește gestionarea pescuitului în Marea Mediterană și în Marea Neagră. Declarația MedFish4Ever din Malta și Declarația de la Sofia au instituit un nou cadru de guvernanță, care a fost consolidat prin adoptarea noii strategii pentru 2030 a CGPM la 9 iulie 2021.

Planul multianual de gestionare pentru stocurile demersale de pește din vestul Mării Mediterane, adoptat în iunie 2019, a introdus un regim al efortului de pescuit pentru traulere care urmărea atingerea unei reduceri globale de până la 40 % în cinci ani. În 2020, primul an de implementare a acestui plan, a fost introdusă o reducere de 10 %, în timp ce propunerea privind posibilitățile de pescuit pentru 2021 a condus la o reducere suplimentară de 7,5 %.

CGPM este o organizație regională de gestionare a pescuitului cu competențe în domeniul conservării și gestionării stocurilor de pește din Marea Mediterană și din Marea Neagră. Planul CGPM pentru Marea Adriatică a redus efortul de pescuit al speciilor demersale cu 16 % în primii doi ani de implementare. Se preconizează că se va atinge MSY pentru principalele stocuri demersale până în 2026, prin limitarea efortului anual de pescuit pe baza avizelor științifice.

În 2017, CGPM a adoptat un plan multianual de gestionare pentru calcan în Marea Neagră, reprezentând primele măsuri de gestionare și de control implementate la nivel regional.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole