25 ianuarie 2022 - 10:36

„Nu putem să procesăm toate cerealele”, trader despre producția agricolă autohtonă

Sergiu Gorban, acţionar la Transylvania Invest, a declarat recent în cadrul unei emisiuni televizate că țara noastră nu poate procesa toate cerealele pe care fermierii autohtoni le produc, iar pentru a putea fi competitivi pe piața externă este nevoie de subvenții.

„Nu putem ajunge să procesăm toate cerealele pe care le produce România, pentru că facem într-un an bun peste 30 de milioane de tone, exportăm circa 20 de milioane de tone şi 10-12 milioane de tone le folosim pentru consumul intern. Dar ca să putem câştiga piaţa externă, trebuie să fim competitivi şi avem nevoie de subvenţii”, a precizat comerciantul în cadrul emisiunii ZF Agropower 2021.

El și-a declarat totodată optimismul în ceea ce priveşte dezvoltarea agriculturii româneşti, aflată într-o fază de creştere, având tot mai mulţi procesatori şi tineri implicaţi în sector.

În plus, el este de părere că românii au avantajul Mării Negre, care poate însemna deschiderea unor pieţe noi de export pentru cerealele româneşti.

Gorban este, de asemenea, de părere că autorităţile de la București ar trebui să facă presiuni la Bruxelles, astfel încât țara noastră să primească subvenţi similare cu ale celorlalţi fermieri din UE

„Procesarea are potenţial de creştere, fermieri din ramura vegetală îşi doresc să facă acest pas, dar vor să fie rentabili. Putem hrăni peste 100 de milioane de persoane”, a punctat traderul.

În altă ordine de idei, el a mai menționat că punctul forte al României este terenul, având o suprafaţă mare agricolă exploatată şi, astfel, „mult spaţiu de a investi în agricultură”.

În acest moment, la noi în țară sunt aproximativ 9 milioane de hectare de teren agricol şi circa 5 milioane sunt cultivate anual cu cereale, potrivit datelor statistice.

„Anul acesta se arată a fi unul bun, culturile înfiinţate în toamnă stau destul de bine, preţurile sunt ridicate, la un nivel istoric, şi să sperăm că e un an de capitalizare pentru companii. Sigur, dacă am avea aceleaşi avantaje financiare ca şi celelalte ţări, România ar putea fi mai puternică”, a afirmat Sergiu Gorban.

Acesta a mai menţionat că ar fi necesare investiţii în producţia de bioetanol din România, astfel agricultura devenind mai profitabilă.

La începutul lui 2021, traderul de cereale Transylvania Invest a făcut un parteneriat cu operatorul feroviar Express Forwarding pentru a facilita transportul cerealelor şi mărfurilor din vestul ţării către Portul Constanţa şi invers.