21 ianuarie 2022 - 03:25

NOUTATEA SEZONULUI: HIBRIZII DE RAPIȚĂ KWS TRATAȚI CU BIOFUNGICID

Siguranță pentru fermier, protecție pentru mediu

Și anul acesta, ca în fiecare sezon, KWS propune fermierilor români hibrizi de rapiță performanți și profitabili, prin deja consacrații Hybrirock, Factor KWS, Umberto KWS, Himalaya CL, dar și prin noul lansat Cristiano KWS. Mai mult de atât însă, compania ține cont atât de tendințele de pe piața agricolă, cât și de provocări, precum factorii de stres actuali și răspunsul la situații extreme, astfel încât, pe lângă genetica excelentă a semințelor, KWS facilitează accesul la inovație prin răspunsuri concrete la nevoile curente ale agricultorilor.

În ultima perioadă, domeniul agronomic se confruntă cu necesitatea de a găsi tratamente biologice pentru semințe, care să poată înlocui cu succes substanțele chimice interzise. Preocuparea KWS este de a pune la dispoziția fermierilor cele mai bune soluții, de aceea, începând cu anul 2019, KWS lansează în premieră pentru partenerii săi, în exclusivitate pentru piața agricolă din România, semințe de rapiță tratate cu biofungicidul Integral® Pro, dezvoltat de BASF. În acest mod, culturile de rapiță sunt protejate, cu respectarea cerințelor de mediu și astfel, KWS susține fermierii să aibă culturi curate și productive prin mijloace care nu dăunează altor ramuri agricole, cum ar fi apicultura, și care dovedesc un impact scăzut asupra mediului natural.

Calități genetice susținute de tratamentul potrivit

Compania KWS a început dezvoltarea acestei noi versiuni a produselor noastre, luând în calcul două criterii majore: compatibilitatea tratamentului cu genetica oferită de KWS și calitățile biofungicidului, care, în cazul acesta, a fost ales de experții KWS datorită calităților specifice.

Testele echipei KWS s-au desfășurat pe o perioadă de aproape patru ani. În această perioadă a fost analizată interacțiunea dintre acest nou tratament și genetica diversă a hibrizilor KWS, și anume influența biofungicidului asupra germinației, răsăririi și dezvoltării plantelor de rapiță.

Caracteristicile și beneficiile biofungicidului Integral® Pro

Integral® Pro a fost dezvoltat de BASF și conține spori de bacterie Bacillus amyloliquefaciens, tulpina MBI600, ce conferă protecție biologică împotriva bolilor provocate de anumite ciuperci și îmbunătățește toleranța naturală față de dăunători cum ar fi puricele de pământ.

Fermierii români se vor bucura să afle că Integral® Pro prezintă un efect fungicid puternic contra Phoma lingam dar și asupra altor ciuperci dăunătoare din sol (cu excepția Pythiaceae), ce determină căderea plantelor. Incidența infestărilor scade semnificativ: la Phoma lingam cu 35%, la Rhizoctonia solani cu 62%, la Alternaria brassicae cu 78%-84%, la Verticillium longisporum cu 25% comparativ cu solele în care au fost folosite semințe netratate.

De asemenea, bacteriile conținute de Integral® Pro determină întărirea sistemului natural de apărare al plantelor. Testele au demonstrat că tratarea semințelor cu acest biofungicid conduce la o înrădăcinare mai bună a plantelor și la o vigoare crescută a culturii la ieșirea din iarnă.  

Efectul fungicid se produce astfel: bacteriile colonizează rădăcinile plantelor de rapiță tratate, creând un halou în jurul acestora, iar metaboliții eliberați de bacterii îndepărtează fungii care ar putea provoca diferitele boli.

Rizobacteriile Bacillus amyloliquefaciens, tulpina MBI600, au efect de stimulare a dezvoltării plantelor de rapiță datorită faptului că aceste microorganisme au capacitatea de solubilizare a nutrienților din sol, în special a fosforului, și stimularea secreției de către plante a unor substanțe de creștere. De asemenea, susțin dezvoltarea plantelor prin acțiunea antagonistă asupra patogenilor din sol.

Plantele rezultate din semințele tratate cu biofungicidul Integral® Pro au o toleranță cu până la 30% mai mare comparativ cu cele netratate la atacul puricelui de pământ (Psylliodes chrysocephala, Phyllotreta sp).

Prin această propunere tehnologică exclusivă oferită fermierilor din acest an, KWS se asigură că oferă întotdeauna nu numai hibrizi de top, ci și cea mai bună calitate a semințelor.

Mai multe detalii privind noile beneficii ale semințelor de rapiță KWS tratate cu biofungicidul Integral® Pro puteți obține de la reprezentanții de vânzări KWS sau de pe www.kws.ro, respectiv Facebook / KWS România.