Noul Program TOMATA – Fermierii îi cer modificări URGENTE ministrului Chesnoiu

Legumicultorii din toată țara îi cer ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu, modificări la proiectul de Hotărâre privind instituirea noului Program Tomata. Fermierii sunt nemulțumiți de noile condiții impuse și îi cer șefului MADR să schimbe regulile pe care trebuie să le respecte pentru a putea primi banii de la stat.

Iată scrisoarea deschisă publicată de Mihai-Dragoș Chesnoiu, legumicultor din județul Olt:

Mă numesc Chesnoiu Mihai-Dragoș, legumicultor “din tată în fiu” in judetul Olt. Țin să vă informez că data programului este una prea timpurie pentru a putea recolta cantități de facturare, cele 5600 kg fiind oricum o cantitate greu de atins pe întreaga perioadă de recoltare a ciclului extratimpuriu. Vă cer respectuos să luați în considerare termenul de recoltare de 30 iunie și o cantitate mult redusă de comercializare, altfel beneficiarii reali vor fi puțini, iar scopul programului de a ne ține activi pe câmpurile patriei, de a pune hrană proaspătă și gustoasă pe mesele consumatorilor, la un preț corect, ar putea fi neatins.
De asemenea, un bun control al importurilor și trasabilității produselor legumicole ar fi absolut necesar, falsa etichetare vânzarea nefiscalizată, penetrarea ușoară pe întreaga piață, ar duce la neîncrederea cumpărătorilor in produs autohton, specula a consumului din partea comercianților mari, îngreunarea întocmirii documentelor de vânzare, ducând până la blocarea efectivă a vânzării.
Altfel, chiar dacă în nomenclatura de specialitate salata și ceapa verde se cântăresc, în tot procesul de comercializare aceste două produse se numără, se vând la bucată in cazul salatei, legătură in cazul cepei. Propunerile mele pentru cantități realizabile, dar și de stimulare a producției ar fi de 3000 nr bucăți la salată/1000mp, iar la ceapă verde 40000/1000mp – de aici împărțirea în legături specificată în actul de comercializare
Vă mulțumim pentru încercarea dvs de redresare al dezastrului prin care am trecut în ultimii doi ani! Programele ne sunt utile atâta timp cât ambele părți ale actului de producție sunt mulțumite, noi, producătorii, căci putem lucra mai optimiști, cu o mai mică presiune a prețului de comercializare, dar și consumatorul, consumând alimente controlate, proaspete, cu calități gustative naturale, dar și la un preț nespeculat pentru timpurietate.
Vă scriu in numele întregii comunități de legumicultori a localității Grădinari, având speranța că veți ține cont de cerințele noastre și veți veghea nu doar la supraviețuirea noastră ca și activitate, ci și la o evoluție în acest domeniu ce parcă ieri se voia distrus”, a scris legumicultorul oltean.
Punctul său de vedere este susținut și de fermieri din alte zone ale țării, cum ar fi Claudiu Breazu, unul din marii cultivatori de legume în spații protejate și președintele Cooperativei Agricole Legume De Glodeanu Sărat, județul Buzău.
”Domnule ministru vă aduc la cunoștință că după discuțiile avute cu colegii mei din cooperativa și din bazinul legumicol Glodeanu Sărat jud Buzău, am descoperit că HG. programul de minimis legume in spatii protejate, în forma actuala este foarte greu de pus în practică.
Cantitățile de legume pe care le prezentați vor fi foarte greu de îndeplinit și pe tot ciclul 1 de producție, dar cum spune legea până la 10 iunie eu cred că va fii imposibil pentru 90% din producători din toată țara.
După cum știți bazinul legumicol Glodeanu Sărat este situat în sud-estul țării (Bărăgan) unde este mult mai frig și vântul bate cu putere așa cum sa întâmplat și în februarie 2020 când jumătate din solarele bazinului au fost distruse total, de aceea va aduc la cunoștință că pe lângă kg care sunt forte multe și data este o problema și vrem să fie până pe la sfârșitul lui Iunie.
Domnule ministru vă rog să luați în considerare ceea ce v-am adus la cunoștință ca să avem de câștigat cu toții, producători că vor putea lua programul de minimis, cumpărătorii că vor mânca legume românești cu gust și curate.
Concluzia la ceea ce cerem: cantitatea de legume să fie mult mai mică deoarece este ciclu scurt și nu ciclu prelungit și data să fie 1mai – 30 iunie să nu mai trebuiască să cerșim prelungirea termenului.
Vă rog să luați în considerare cea ce vam scris că este o realitate din teren și tot odată dacă veți face aceste modificări mai luați un stres din spatele nostru și așa încărcat foarte tare. În încheiere vreau să vă mulțumesc pentru faptul că vă gândiți la noi cei care muncim cu sudoare acest pământ al țării”, a precizat Claudiu Breazu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole