Noul PNDR va avea 14 măsuri; investițiile în ferme și sprijinirea tinerilor vor fi priorități în programul 2014 – 2020

22

Achim-Irimescu

Investițiile în ferme și în industria alimentară românească, dar și sprijinirea tinerilor, reprezintă priorități în noul Program Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, care va fi compus din 14 măsuri, cu zece mai puține decât actualul program, a anunțat, joi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.

Am stabilit 14 măsuri pe noul PNDR, deși eu am sperat să fie numai 11, pentru că ideea de bază este să reducem mult birocrația și numărul măsurilor pentru a ne concentra doar pe acelea care pot dezvolta cu adevărat mediul rural din România. În prezent, numărul măsurilor este de 24, iar reducerea este de 10 măsuri. Va fi mai ușor și pentru agenția de plăți, dar și pentru fermieri, în contextul în care avem niște obligații pentru repartizarea celor 7,14 miliarde de euro. Dorința mea este să susținem cât mai mult sectorul zootehnic, ca să mergem cât mai mult pe produse cu valoare adăugată mare. Noi exportăm cereale în loc să le utilizăm la creșterea porcilor și importăm masiv purcei și carne de porc. După anul 2011, România a devenit al cincilea exportator european de cereale, ceea ce pentru mine nu este un motiv de laudă, pentru că una este să exporți o tonă de grâu cu 200 de euro și alta o tonă de carne de porc cu 1.500 de euro”, a spus Irimescu.

Potrivit sursei citate, noul PNDR va susține, în primul rând, măsurile destinate tinerilor, iar în cel de-al doilea, măsurile de investiții în ferme și în industria alimentară, acestea fiind urmate de cele destinate investițiilor în infrastructura rurală.

„Deși noi nu ne-am dorit așa mult pentru investiții în infrastructura rurală, întrucât sunt alte fonduri mai consistente pentru infrastructură, până la urmă vom da 1,2 miliarde de euro. De asemenea, vom acorda 30% din totalul fondurilor pentru măsurile de agromediu, pentru că este cerința CE, dar și o sumă pentru grupurile de producători. Repet, intenția noastră este să ne concentrăm pe partea de investiții în fermă și în industria alimentară pentru că România are cea mai proastă încărcătură pe tractor din Europa. Dacă, în Polonia, sunt 9,6 tractoare la 100 de hectare, în România sunt 1,4 tractoare la aceeași suprafață. Și dacă am da toți banii de investiții în ferme nu ar ajunge pentru a avea un nivel suficient de dotare tehnologică”, a subliniat Achim Irimescu.

Acesta a precizat că, în privința calendarului de adoptare a programului, până la sfârșitul lunii octombrie va exista un prim proiect care va fi discutat cu potențialii beneficiari.

„Venim până la sfârșitul lunii octombrie cu un prim proiect ca să ne consultăm public cu potențialii beneficiari ai programului, respectiv cu fermieri, consultanți, instituții, iar pe 1 ianuarie 2014 să ne ducem la Comisie cu un program destul de bine pus la punct pentru începerea negocierilor”, a adăugat oficialul MADR.

Compania de consultanță GBI Consulting, împreună cu opt institute și universități din România, vor realiza Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014—2020, pe un contract de 3,5 milioane de euro, fără TVA, finanțat în totalitate din fonduri europene.

România a atras până în iulie 2013 aproximativ cinci miliarde de euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurală, ceea ce reprezintă un grad de absorbție de aproximativ 58% din suma totală alocată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007—2013, potrivit datelor furnizate de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP).PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investițiile private și publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală prin PNDR din fonduri europene a fost de 8,12 miliarde de euro pentru perioada 2007—2013, însă pentru viitoarea programare 2014—2020, României i-a fost redusă alocarea financiară cu un miliard de euro, până la circa 7,1 miliarde de euro.

De la demararea PNDR în anul 2008, APDRP a gestionat 141.625 de cereri de finanțare, în valoare de peste 17,95 de miliarde de euro. Până la această dată au fost selectate pentru a primi finanțare nerambursabilă 87.307 proiecte, cu o valoare de peste 6,13 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 83,48% a fondurilor publice disponibile (finanțarea Uniunii Europene și cofinanțarea Guvernului României).  (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise