Noul PNDR: Măsurile care primesc cei mai mulţi bani în 2014-2020

13

banisubv

Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică o prima versiune a noului Program Naţional de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Autorităţile şi-au respectat o parte din promisiuni şi au alocat finanţare pentru fondurile mutuale şi pomicultură, dar au tăiat finanţări de la măsurile de investiţiile în active fizice (sectorul agroalimentar).

Autorităţile naţionale urmează să transmită forma finală a noului PNDR Comisiei Europene la mijlocul lunii martie 2014. În plus, MADR a anunţat că, începând cu săptămâna viitoare vor începe consultările în cadrul unor grupuri de lucru cu toţi actorii implicaţi în dezvoltarea viitorului PNDR.
Cea mai mare alocare financiară în noul PNDR o primeşte măsura  – “Delimitarea zonelor care se confruntă cu constrângeri natural sau cu alte constrângeri specific” – 1.230,796 milioane de euro. Autorităţile au crescut alocarea financiara pentru această măsură de la 981,400 milioane de euro cât a fost în perioada 2007-2013 la 1.230,796 milioane de euro pentru următoarea perioadă.
Potrivit raportului publicat pe site-ul MADR, suprafeţe extinse de terenuri agricole sunt afectate de constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice, care se manifestă prin condiţii climatice, condiţii specifice ale terenului şi solului mai puţin favorabile. Din acest motiv productivitatea agricolă este limitată, iar aceste zone sunt ameninţate de fenomenul de abandon, fenomen care poate afecta atât biodiversitatea cât şi viabilitatea acestor zone.
“Prin sprijinul acordat în baza Măsurii “Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice (Art.31)” o suprafaţă semnificativă de terenuri agricole afectate de constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice va fi menţinută în circuitul agricol şi în consecinţă abandonul acestor terenuri va fi evitat. Acest sprijin asigură aplicarea unui pachet de cerințe de management de bază care contribuie la protejarea biodiversității”, se precizează în documentul pus în dezbatere publică pe site-ul MADR.

“Servicii de bază şi reînoirea satelor” – 1.100,595 de milioane de euro
Potrivit sursei citate, alte măsuri, mult mai bine adresate conservării speciilor şi habitatelor, precum cea de plăţi de agro-mediu, vor ajuta la crearea unui sistem pe deplin funcţional, care să poată răspunde obiectivului de protecţie a mediului şi de management durabil al resurselor naturale.
Finanţare de peste 1.100 de milioane de euro primeşte măsura “Servicii de bază şi reînoirea satelor” în perioada 2014-2020. Deşi autorităţile au alocat mai puţini decât în perioada 2007-2013, când au fost puşi la dispoziţie 1.380,800 de milioane de euro, măsură este în topul celor bine bugetate, după “Delimitarea zonelor cu constrângeri”.
Măsura vizează investitii de dezvoltare a infrastructurii locale de drumuri, apă/apă uzată , infrastructura socială și educațională, investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural. Beneficiarii acestor fonduri sunt comunele și asociațiile acestora, unități de cult (așezăminte monahale). (Integral pe recolta.eu)
Citește și

Cmentariile sunt închise