Noul PNDR marginalizează fermele de păsări

61

gaini_curteÎn Noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 sectorul avicol este marginalizat, întrucât crescătorii de păsări primesc doar 5 puncte, potrivit principiului sectorului prioritar, pentru Submăsura 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole, iar pentru Submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, iat sectorul avicol nici măcar nu este menţionat.

“Cei care vor să modernizeze sau să înfiinţeze microferme avicole cu sisteme de creştere free-range sau tradiţionale sunt excluşi din noul PNDR”, atrage atenţia Leonard Stafie, reprezentant al Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din judeţul Iaşi.

“Considerăm măsura total abuzivă, datorită faptului că sectorul avicol este polarizat .(…). Din total efective de păsări din România, 67,67 % se regăsesc în gospodăria ţărănească, iar pe categorii de producţie este şi mai grav: găini ouătoare în gospodării – 82,59%, iar pui de carne – 50,46%”, afirmă Stafie, citat de agroinfo.ro.

În România, 67,67 % din efectivele totale de păsări se regăsesc în gospodăria ţărănească iar pe categorii de producţie este şi mai grav, găini ouătoare aflate la ţărani acasă un procent de 82,59% iar la puii de carne 50,46%se află în fermă ţărănească.

Pentru găini ouătoare cu cifra 1, sistem free-range există doar şase exploataţii cu o un efectiv total de păsări de 29.979 ceea ce reprezintă 0,4% din efectivul total de găini ouătoare din fermele comerciale. Cât preveşte sectorul pui de carne în sistem tradiţional, nu există nici o fermă comercială autorizată sanitar veterinar. (Sursa: agroazi.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise