”Noul fermier” – Sprijin de 100.000 EURO pentru fermierii de peste 40 de ani

După ce programul ”tânărul fermier” s-a bucurat de un real succes în exercițiile financiare precedente, odată cu noua Politică Agricolă Comună (PAC), Uniunea Europeană își îndreaptă atenția și către fermierii de peste 40 de ani, cu programul ”noul fermier”.

Prin acest nou program, beneficiarii care au împlinit vârsta de 40 de ani și vor să se instaleze ca șefi de exploatație agricolă vor putea beneficia de un acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani.

Potrivit ultimelor noutăți din cadrul negocierilor de la Bruxelles, beneficiarii din această categorie vor avea o linie de finanțare prin care vor putea accesa până la 100.000 euro, bani nerambursabili.

Reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) speră ca programul ”noul fermier” să se bucure de un succes similar cu cel dedicat instalării tinerilor fermieri, care a reușit să mai întinerească sectorul agricol din România, aducând peste 11.000 de tineri în agricultură.

De altfel, trendul întineririi din agricultura românească se reflectă și în cifrele prezentate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) după încheierea campaniei de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2021. Conform directorului general APIA, Adrian Pintea, numărul fermierilor sub 50 de ani a crescut cu 50.000 anul acesta față de anul trecut, în timp ce numărul fermierilor trecuți de 50 de ani s-a diminuat cu peste 70.000.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

5 COMENTARII

  1. Bună ziua! Doresc mai multe amănunte referitoare la Submăsura Noul Fermier și anume ce condiții trebuiesc îndeplinite: câte animale trebuie să aibă fermierul, dacă trebuie să aibă pământ și cât, dacă au început depunerea dosarelor și unde se poate face asta. Și dacă nu puteți să-mi dați aceste informații atunci spuneți-mi unde le pot găsi. Mulțumesc și vă doresc o zi bună.

  2. Ma intereseaza mai multe detalii despre aceasta submasura. M-am interesat la AFIR si de acolo mi s-a spus ca nu exista nici o masura de acest gen. Daca tot ne informati va rugam sa ne dati toate detaliile legate de aceasta masura. Date de contact si institutiile abilitate de unde se dau aceste fonduri.

    • Bună ziua. În articol este menționat faptul că măsura va fi implementată odată cu noua Politică Agricolă Comună, adică din 2023 cel mai devreme. Deocamdată, în perioada 2021-2022, măsurile sunt cele vechi, care au fost și în PNDR 2014-2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole