Noul Cod Fiscal: Impozitul pe locuinţe şi terenuri va crește chiar şi de şase ori

22

sat_pamantImpozitul pe locuinţe şi terenuri va creşte, chiar şi de şase ori în anumite cazuri, fiind stabilit între 0,08% şi 0,2% din valoarea impozabilă. Majorările de impozite sunt prevăzute în proiectul noului Cod Fiscal. Totodată, cotele adiţionale impozitelor şi taxelor locale vor putea fi majorate cu până la 50%.

Potrivit unui proiect al noului Cod Fiscal redactat de Guvern, impozitele vor creşte până la 0,2% din valoarea impozabilă în funcţie de anumite criterii. Astfel, proprietarii care nu îşi îngrijesc casele şi/sau terenurile vor plăti, din ianuarie 2017, un impozit de şase ori mai mare faţă de nivelul standard.

Conform proiectului prezentat de Guvern, impozitul pe teren va putea fi majorat de către primării tot de şase ori pentru terenurile situate în intravilan, dacă acestea au un grad de ocupare mai mic de 20% inclusiv.

Această majorare îi va afecta inclusiv pe proprietarii de mari terenuri.

De asemenea, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local va putea majora impozitul pe teren cu până la 500% începând cu al treilea an.

Impozitele şi taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, şi vor putea fi majorate cu până la 50% faţă de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.

Legislaţia actuală stabileşte că impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani prin hotărâre de guvern, în funcţie de rata inflaţiei calculată de la ultima indexare, iar administraţia locală poate majora suma de plată printr-o cotă adiţională, dar nu mai mult de 20% faţă de nivelul stabilit de Guvern.

Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate în intravilan, cu construcţii, va fi modificat prin înlocuirea actualelor valori fixe cu grile având o limită minimă şi una maximă, cota maximă de impunere fiind dublă comparativ cu actualele taxe, conform proiectului noului Cod Fiscal.

Dacă în prezent impozitul pe terenul amplasat în intravilan înregistrat la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, este stabilit prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu o sumă fixă, calculată în funcţie de rangul localităţii, de anul următor această sumă nu va mai fi una fixă, ci va avea o limită minimă şi una maximă.

Limita minimă este uşor sub cifra luată în calcul în prezent la stabilirea impozitului, în timp ce limita maximă este de două ori mai mare decât actuala sumă.

Pentru terenuri în extravilan, proiectul de Cod Fiscal nu prevede modificări. (Integral pe romaniatv.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise