Soluție accesibilă pentru irigații, recomandată de un fermier român

Soluția accesibilă, propusă de un fermier român pentru eficientizarea sistemului național de irigații. Potrivit precizărilor făcute de Liviu Baltă, CEO și co-fondator al Colina Farms – Fermă organică de legume, România trebuie să regândească „de la zero” sistemele de irigații, una dintre soluțiile eficiente implementate de antreprenor la el în fermă fiind puțurile de suprafață.

„Pierderile pe reţeaua veche de irigaţii sunt foarte mari şi statul român a încercat să repună în funcţiune sistemele de irigaţii, dar nu a reuşit. Cred că trebuie atât pentru micii fermieri, cât şi pentru marii fermieri să se regândească de la zero sistemele de irigaţii. Trebuie să găsim resurse noi să putem iriga. La noi în zonă cheia a fost să forăm la adâncimi mici şi să facem puţuri de suprafaţă“, a spus Liviu Baltă în ediția din 17 mai 2021 a emisiunii ZF Agrpower.

Acesta a mai adăugat că statul ar trebui să faciliteze accesul la investiţii în reţele moderne de irigaţii. De altfel, în acest context, utilizând tehnologia de vârf, fermierii pot să-şi eficientizeze consumul de apă, să-şi reducă costurile şi să-şi crească productivitatea din ferme.

Irigațiile – o cheltuială de capital de 400 euro per hectar

Tot despre irigații a vorbit și Ovidiu Bucătaru, CFO în cadrul grupului de firme Șerban Holding, cu afaceri în agricultură, comerț cu cereale, plante oleaginoase și legume, creșterea păsărilor, panificație, patiserie-cofetărie, alimentație publică (lanț propriu de magazine – Băcăniile Șerban), distribuție și transport.

Conform explicațiilor sale, irigațiile performante, în sistem greenfield, poate genera costuri la hectar chiar și de 400 de euro, bani pe care un agricultor de nivel mediu nu-i are.

„Anul acesta am investit într-un sistem de irigaţii prin picurare – 250 de hectare, o investiţie de tip greenfield, pentru că un astfel de sistem ne oferă posibilitatea de a face economie de apă, fiind cu 50% mai eficient din punct de vedere al economiei de apă decât un sistem clasic, de exemplu. Astfel, reuşim să aducem apă când trebuie, unde trebuie cum trebuie, dar investiţia înseamnă o cheltuială de capital de 400 de euro per hectar, iar pentru un agricultor mediu este greu de susţinut fără să aibă suport“, a afirmat Bucătaru.

Nu în ultimul rând, el a adăugat că fermierii români ar trebuie să privească cu atenție la modelul din Israel şi să folosească apă reciclată, epurată, recuperată din ape uzate menajere şi care să fie dusă într-o zonă unde poate fi folosită extrem de eficient pentru irigaţii.

Care este suprafața irigabilă a României

Calculele specialiștilor spun că țara noastră are o suprafaţă irigabilă de circa 1 milion de hectare, o treime din suprafaţa totală amenajată pentru irigaţii, şi are potenţial să ajungă, din nou, la 3 milioane de hectare irigate.

Cu toate acestea, din punct de vedere economic, este rentabil să reabiliteze doar 1,8 milioane de hectare din infrastructura principală.

Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) poate deservi cu apă o suprafaţă de 790.000 de hectare prin infrastructura actuală irigaţii. Chiar și așa, reprezentanţii instituţiei, citați de sursa de presă amintită mai sus, spun că se pot iriga un milion de hectare, deşi în 2020, an în care a fost o secetă puternică, s-au irigat puţin peste 500.000 de hectare.

Infrastructura principală de irigaţii deserveşte întreaga ţară, iar beneficiarul direct al acesteia este ANIF. Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI), formate din minimum cinci membri fermieri, încheie contracte cu ANIF la începutul fiecărui an pentru a trimite apă gratuit pe canal, ele beneficiind de infrastructura secundară de irigaţii.

Până la finalul lunii aprilie s-au semnat contracte pentru o suprafaţă de aproximativ 740.000 de hectare, însă atât fermierii, cât şi reprezentanţii ANIF menţionează că o bună parte din apă se pierde pe canal.

Mai exact, între 50 şi 70% din apa transportată pe infrastructura principală se pierde, acesta fiind şi unul dintre principalele motive pentru care trebuie accelerate investiţiile în reabilitarea infrastructurii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole