6 iulie 2022 - 16:15

Noua schemă în industria laptelui! Ce IMPACT va avea asupra crescătorilor de vaci

Nouă schemă de calitate în industria laptelui! În urma unei vizite de lucru în Austria, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, George Cățean, a pus bazele aderării României la o schemă de calitate pentru laptele de fân, prin care fermierii români își vor putea pune mai bine în valoare laptele pe care îl produc.

”Avem nevoie de scheme de calitate, de recunoașterea calității produselor. Vă spuneam despre o schemă de calitate care privește laptele de pajiște. Nu trebuie să inventăm noi apa caldă. Austriecii au pus în valoare de mai bine de 15 ani laptele de fân. Acest lapte este cel provenit de la vacile care nu au în furajare silozuri sau nutrețuri fermentate. Partea de furajare este concentrată foarte mult pe fânuri uscate, atât lucernă, cât și alte nutrețuri, precum și o compensare în ceea ce înseamnă partea de făină.

Am avut o întâlnire cu grupul de lucru care a aplicat pentru schema de calitate și împreună am stabilit că suntem și noi compatibili, cu laptele produs în zona montană, să facem parte din această etichetă, această schemă de calitate – lapte de fân, specialitate tradițională garantată. În momentul de față, pe acest STG (Specialitate Tradițională Garantată – n.r.) au aplicat Austria, Germania, Italia, Slovenia și vom aplica noi. (…) Mânie vom trimite oficial mail-ul prin care anunțăm că vrem să facem parte din această schemă de calitate, iar dacă lucrurile merg așa cum ne-am propus, în 3-4 luni de zile, o vom putea utiliza”, a explicat secretarul de stat George Cățean în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Întrebat de realizatorul Ovidiu Ghinea care vor fi fermierii care vor putea beneficia de această schemă de calitate, oficialul MADR a precizat că aceasta se va aplica pentru fermierii din toate zonele, atât timp cât vor respecta caietul de sarcini impus.

- Publicitate -

”Această schemă se va aplica oriunde fermierii vor respecta caietul de sarcini. Există un caiet de sarcini care este agreat la nivel de Comisie Europeană. El vizează laptele obținut de la vaci, de la capre, de la oi, iar noi vom solicita o recunoaștere și pentru laptele produs de la bubaline. În restul țărilor nu există acest sector dezvoltat, iar în aplicarea noastră, vom solicita și recunoașterea pentru laptele de bubaline”, a mai subliniat George Cățean.

Secretarul de stat MADR a mai vorbit despre importanța împărțirii laptelui pe mai multe categorii, în funcție de proprietățile sale, astfel încât fermierii români să îl poată valorifica mai bine, așa cum o fac omologii lor din statele mai dezvoltate.

”Heumilch (laptele de fân – n.r.) este doar o schemă de calitate și, la nivel de Austria, am constatat că laptele materie primă este perceput pe mai multe scheme. Au lapte obținut fără organisme modificate genetic, au lapte bio, au lapte heumilch, au lapte bio-heumilch și lapte gold standard. În momentul de față noi avem o mare categorie – laptele – care trebuie să fie alb, și mai avem categoria laptelui bio. (…) Suntem în curs de lucru la legea laptelui; haideți să găsim în normele de aplicare câteva dintre categoriile care pot pune laptele de diferite calități în valoare”, a mai precizat George Cățean pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.