O nouă presiune pe prețul grâului! De unde vine pericolul pentru fermierii români

Deși fermierii români nu își vând nici acum grâul la cel mai bun preț, obligați fiind să dea marfa direct de pe câmp din lipsa posibilităților de depozitare, aceștia vor avea de înfruntat o dificultate în plus pe piața de cereale.

Preţurile pentru grâul rusesc au coborât, din nou, sub cele pentru cel produs în alte ţări, în condiţiile în care vremea călduroasă accelerează recoltatul în Rusia, iar traderii concurează cu exportatorii rivali, transmite agenția americană Bloomberg, citată de AGERPRES.

Preţurile pentru grâul din Rusia, cel mai mare furnizor mondial, au crescut brusc în luna mai, după ce analiștii au redus estimările de producţie în urma înghețului surprinzător și a secetei care a lovit țara.

Astfel, preţurile ridicate i-a făcut pe exportatorii ruşi să piardă, recent, unele contracte pentru destinații importante, cum ar fi, spre exemplu, Egiptul, un mare importator mondial, care în ultimele săptămâni a cumpărat grâu din zone precum România şi Bulgaria, datorită preţurilor mai bune.

Se pare însă că pe piața de cereale lucrurile au luat din nou o întorsătură în favoarea Rusiei.

„Vremea călduroasă din regiunea Mării Negre accelerează recoltatul timpuriu al grâului, şi asta şi pe fondul informaţiilor referitoare la o producţie peste aşteptări la hectar în Rusia. Aceasta după ce în luna iunie, exporturile de grâu ale Rusiei au atins un nivel record”, se arată într-un raport publicat miercuri de analiştii de la CRM AgriCommodities.

- Publicitate -

La rândul său, agenţia de presă Interfax, citând datele furnizate de Rusagrotrans, a estimat că în luna iunie exporturile de grâu ale Rusiei s-au ridicat la 4,3 milioane de tone, cu 14% mai mult decât în luna iunie a anului trecut.

Cu toate acestea, analiştii se aşteaptă ca livrările Rusiei, cel mai mare exportator mondial de grâu, să încetinească semnificativ în luna iulie, mai ales că, după două recolte record obținute în anii precedenți, în sezonul 2024-25 se aşteaptă totuși la o recoltă mai mică.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole