Noua PAC trebuie să-i recompenseze pe agricultori pentru beneficiile publice oferite

dacianasarbuPotrivit declarațiilor eurodeputatei Daciana Sârbu, membră a Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală (COMAGRI) din cadrul Parlamentului European (PE), cele trei măsuri de mediu propuse de Comisia Europeană (CE) în noul pachet legislativ și votate în COMAGRI, respectiv diversificarea culturilor, stabilirea zonei de interes ecologic și pajiștile permanente sunt o garanție că agricultura europeană face eforturi să devină una mai sustenabilă, însă este important ca producătorii să fie mai bine sprijiniți.

„Noua Politică Agricolă Comună (PAC) trebuie să-i recompenseze corespunzător pe agricultori pentru beneficiile publice oferite”, a spus Daciana Sârbu.
În opinia europarlamentarului român, lanțurile scurte de aprovizionare ar trebui încurajate, deoarece aduc beneficii pentru comunitățile locale, pentru consumatori și pentru micii producători, dar și pentru mediul înconjurător.
Eurodeputata, membră COMAGRI din cadrul Parlamentului European (PE), a prezentat în calitate de raportoare de aviz, opinia Comisiei de specialitate cu privire la Programul general de acțiune pentru mediu al UE până în 2020 – „O viață bună, în limitele planetei noastre”.
Daciana Sârbu a indicat în mesajul său și două categorii de producători ce ar trebui să primească mai multă susținere, datorită avantajelor pe care activitatea lor le aduce atât consumatorilor, cât şi mediului – vorbim aici de micii fermieri și de fermierii bio.
„Vreau să subliniez că practicile agricole sustenabile, precum agricultura ecologică, ar trebui sprijinite mai mult, datorită impactului redus asupra mediului, pe lângă avantajele evidente legate de sănătatea consumatorilor. De asemenea, ar trebui încurajate lanțurile scurte de aprovizionare, care înseamnă nu numai protecție sporită a mediului, ci și beneficii considerabile pentru consumatori, ce se pot bucura astfel de alimente de înaltă calitate produse local, precum și suport pentru micii producători, o resursă esențială a agriculturii europene”, a susținut Daciana Sârbu în COMAGRI.
Eurodeputată a semnalat, de asemenea, necesitatea interzicerii pesticidelor cu efecte nocive asupra coloniilor de albine, dat fiind rolul extrem de important pentru agricultură al acestora.
Sectorul agricol se confruntă cu o serie de provocări, cum ar fi creșterea cererii de alimente la nivel mondial, resursele naturale limitate, dar și efectele – resimțite din ce în ce mai puternic – ale încălzirii globale. Conform Agenției Europene de Mediu, acest sector este responsabil de aproximativ 9,5% din emisiile de carbon înregistrate în Europa. Dar, în acelaşi timp, agricultură și pădurile joacă un rol extrem de important în combaterea efectelor schimbărilor climatice, contribuind la stocarea carbonului sau la menținerea biodiversității, în cazul agriculturii durabile.
CE intenționează să introducă, pentru perioada 2013-2020, cel de-al șaptelea program de acțiune pentru mediu. Noul program urmărește ca toate obiectivele existente din acest domeniu să fie abordate într-un cadru comun, sprijinind tranziția către o economie eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și cu emisii reduse de carbon, care să sporească și să protejeze capitalul natural și totodată să contribuie la menținerea sănătăţii populației.

Sursa: http://www.recolta.eu/noua-pac-trebuie-sa-i-recompenseze-pe-agricultori-pentru-beneficiile-publice-oferite/